Annons

Annons

Jordgubbsexpertens favoritrecept: Cheesecake och glasstårta

Sommarefterrätten ska vara lättlagad och gärna innehålla jordgubbar. Här bjuder jordgubbsförfattaren Anna Benson på två fräscha sommartårtor som du snabbt svänger ihop utan ugn.

En perfekt sommartårta med jordgubbar som inte kräver någon ugn. Bild: Johan Lygrell

Jordgubbstårta

8 personer

12-15 digestivekex
50 gram smör
5 dl kesella med vaniljsmak
3 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt

Garnering:
färska jordgubbar

1. Krossa kexen och blanda med smält smör

Annons

2. Packa kaksmulssmeten i botten på en pajform med löstagbar botten och höga kanter. Bred ut kesellan över kaksmulorna.

3. Vispa grädden. Värm sylten tills den smälter. Blanda hälften av grädden med 1 dl avsvalnad sylt. Bred detta över kesellan.

4. Ställ gärna kallt en stund. Bred sedan på resten av grädden och avsluta med sylten. Låt alltsammans stelna i kyl eller frys ordentligt.

5. Är tårtan fryst är det lätt att skära snygga skivor som ”smälter” direkt på tallriken till lagom serveringstemperatur.

6. Dekorera med jordgubbar vid servering samt gärna lite citronmeliss.

Hemmagjord glasstårta som sköter sig själv i frysen. Perfekt till midsommar eller sommarfesten. Bild: Shutterstock/IBL

Somrig glasstårta med cookiesmulor

8 personer

4 dl blandade frysta bär, t ex hallon, jordgubbar och blåbär
50 gram smör
3 ägg
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
12 små kakor av cookiestyp (eller chokladkex)

Garnering: 
4 dl färska jordgubbar

1. Kör bären snabbt i mixern.

2. Knäck äggen och dela i gulor och vitor. Vispa vitorna styvt med en elvisp och ställ åt sidan. Vispa äggulorna och strösocker så att det blir vitt och pösigt.

3. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

4. Vispa crème fraichen så att den blir fast och blanda med vaniljfrön, äggulor och socker samt de mosade bären, och se till att få en jämn smet. Vispa grädden lätt. Blanda grädden med glassmeten. Vänd ner den styva äggvitan med luftiga tag.

5. Smula kexen i mixer med smör så att det blir lite som en pajdeg. Lägg smulmixen i botten av en springform, ca 24 cm i diameter.

6. Häll på smeten, täck med plastfilm och ställ in i frysen och låt stå i minst 4 timmar.

7. Ta ut tårtan cirka 20 minuter före servering. Lägg upp på ett tårtfat. Dekorera med färska jordgubbar.

Källa: Jordgubbsboken av Anna Benson

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…