Annons

Annons

Josephine Bornebusch: Jag är raka motsatsen till Mickan

När maken Erik fick jobb i New York flyttade hela familjen dit. I början hade Josephine Bornebusch dåligt samvete för barnen. Men nu trivs alla. – Vi ser det som ett äventyr och en rolig grej, säger den regidebuterande skådespelaren.

Jag älskar verkligen att spela Mickan, säger Josephine.

Under det senaste året har det varit mycket nytt för Josephine Bornebusch. Först blev tv-serien Solsidan till en biofilm, där hon som vanligt agerade rollfiguren Mickan – och sedan debuterade skådespelaren som regissör till Lasse- Majas Detektivbyrå – det första mysteriet som spelades in på Irland.

Annons

Men den största förändringen var ändå höstens flytt från Stockholm till New York.

När maken Erik fick arbete där tog paret med sig barnen Henry och Mika, och familjen bor numera i en lägenhet på Manhattan.

– Vi ser det som ett äventyr och en rolig grej några år innan barnen börjar i skolan. Man behöver ju inte ha brist på sysselsättning precis och det är en häftig stad att leva i. Fast viktigast är ju ändå att barnen trivs och mår bra, säger Josephine.

Så var det inte i början när det gällde sonen Henry.

– Han tyckte det var jobbigt på förskolan, att inte förstå vad de andra barnen säger och så. Då fick jag lite dåligt samvete. Men Henry kom in i det ganska fort och under påsklovet i våras blev han galen på mig att han inte fick gå dit och undrade om det var jag som hittat på att han skulle vara ledig, skrattar hon.

Sonen går på förskolan mellan nio och tre varje vardag, medan lillasyster Mika slutar klockan ett.

– Just nu är det här upplägget rena lyxen för mig. Jag jobbar med att skriva manus till olika projekt medan barnen är iväg och sedan hinner jag umgås med dem också en hel del. Att bli mamma var en enormt stor förändring och barnen styr ju hela ens liv, men samtidigt har jag älskat föräldrarollen ända från första dagen.

”Blev chockade”

Josephine träffade Erik på en bar 2007 och han friade bara 1,5 år senare under en resa i turkiska Istanbul.

De gifte sig i Johanneskyrkan, i centrala Stockholm under december 2010.

I en tid då många skiljer sig är det givetvis viktigt att jobba för att få relationen att hålla.

Ett av hennes knep är att släppa på eventuella spänningar ibland. Att vara tydlig med att säga vad man tycker och tänker. Man ska se upp med att behålla saker inom sig och bygga upp en massa negativt för att sedan falla ihop totalt som Michael Douglas med maskingeväret i filmen Falling down, har hon sagt tidigare i en intervju.

– Ibland kan jag explodera, men det brukar gå över ganska fort igen. Jag kan vara sur några minuter, men vi bli vänner snabbt igen. Ingen av oss vill gå och lägga sig osams.

Den närmsta familjen blev inte så överförtjusta över att paret tog sitt pick och pack och drog över Atlanten.

– De blev nog lite chockade först, men samtidigt är det ju inte så att vi sitter fast på andra sidan jordklotet. Vi kommer hem och hälsar på flera gånger varje år och de kan ju gärna komma hit till oss.

Det händer då och då att folk tror att hon är Mickan i Solsidan även privat …

Stuga på Dalarö

Att stora delar av sommaren spenderas i Sverige är också en självklarhet.

– Vi har en stuga på Dalarö i Stockholms skärgård där vi kommer att vara mycket i sommar. Det är så skönt att bara hänga där. Barnen kan springa runt och leka, vi badar, åker båt, grillar och umgås med släkt och vänner.

I hemlandet händer det lite då och då att folk tror att hon är Mickan i Solsidan även privat …
– Det är väl underbart om de gör det. I så fall har jag ju gjort mitt jobb, skrattar hon.

Josephine tillägger:

– Det bästa med rollen är att hon är så långt från mig som det bara går. Jag älskar verkligen att spela henne. De enda likheterna mellan oss är att båda sätter höga krav på sig själv, att vi gillar att tävla (men jag mer mot mig själv), att båda är gifta och så är vi väl rätt lika i våra ansikten och kroppar … Annars kan man ju lugnt påstå att Mickan inte är riktigt klok. Jag hoppas ingen uppfattar mig som så egocentrisk och självisk som hon är.

En sak har hon faktiskt lärt sig av sin rollfigur.

– Jag har blivit mycket bättre att gå i högklackat sedan jag började spela henne (skratt). Något jag förstås har nytta av ibland.

Premiär som regissör

Precis som de andra skådespelarna vill Josephine gärna spela in fler avsnitt eller ytterligare en film.

– Vi känner ju varandra väl vid det här laget och har så himla kul tillsammans. Vi har blivit jättegoda vänner. Och det var roligt att bryta av genom att göra en film. Den blev något annat och jag är väldigt nöjd med den.

Josephine skrev manus till en del avsnitt av tv-serien – liksom till sitt och Rachel Mohlins tv-program Rachel och Jossan: utan filter. Det sistnämnda regisserade hon också.

Men LasseMajas Detektiv- byrå – det första mysteriet är premiär som regissör på film.

– Det var verkligen skitskoj och är något jag gärna fortsätter med. Jag har ju jobbat som skådespelare i många år och träffat på många olika sorters regissörer.

För mig är det viktigaste att man inte trampar någon på tårna, utan i stället lyfter skådespelarna.

Och de får gärna vara med och påverka arbetet, Josephine beskriver sig själv som öppen för en dialog.

– Vi fick ihop ett riktigt kanonteam till den här filmen, med både etablerade barnskådisar som Ester Vuori från julkalendern och Frank Dorsin från Bonusfamiljen – samt några egna favoriter som Johan Rheborg och Jonas Karlsson.

Nyligen gjorde Josephine debut som regissör.

”Vill ha mer och mer”

Det var viktigt för Josephine att även föräldrarna skulle gilla LasseMajas Detektivbyrå – det första mysteriet.

– Jag har varit på en del barnfilmer som vuxna inte har ett dugg utbyte av, utan enbart roar barnen. Det känns bättre med en familjefilm som alla kan få ut något av och det har vi försökt få till här.

Trots att hennes son inte ens hunnit fylla fyra år älskar han böckerna om det unga detektivparet.

– Jag plöjde igenom alla böcker och filmer innan jag regisserade den här. Egentligen är Henry kanske lite för liten för att förstå allt som händer i mysterierna, men han vill bara höra mer och mer. Så vi brukar läsa ett kapitel varje kväll och det är så mysigt.

Som liten var det mest Pippi Långstrump som gällde för Jossan – inte så mycket detektivböcker eller filmer.

– Men jag tyckte faktiskt om att spela Cluedo, där man ska lösa mördare, mordvapen och mordplats, avslutar hon med ett leende.

Josephine träffade Erik på en bar 2007 och han friade i Istanbul 1,5 år senare.

Läs också: Johan Rheborg: ”Jag har alltid haft dåligt självförtroende”

Detta är Josephine!

Namn: Josephine Bornebusch.
Född: 12 september 1981 i Stockholm.
Familj: Maken Erik Zetterberg, Creative director, sonen Henry (fyller 4 år i augusti) och dottern Mika (2 år i november).
Bor: I en lägenhet på Manhattan i New York.
Yrke: Skådespelare, manusförfattare, författare, regissör.
Intressen: Mitt jobb, träffa mina vänner och hänga med min familj.
Kända tv-serier och filmer genom åren: Rederiet, Vingar av glas, Järngänget, Hundtricket, Playa del Sol, Parla- mentet, Solsidan, Welcome to Sweden, Hallonbåtsflyktingen, Rachel och Jossan: utan filter.

Text: Joakim Löwing
Foto: IBL, TV4


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…