Annons

Annons

Julblommansdag!

Den 12 december firas Julstjärnans dag runt om i hela Europa. En älskad blomma, men inte helt lättl att sköta. Här tipsar blomsterfrämjandet hur du sköter julstjärnan på bästa sätt.

LÄS OCKSÅ: Elsa Billgrens tips hur du gör fint med julstjärnor

julstjärna

1. I affären
Från november finns julstjärnor att köpa. Titta redan i butiken lite extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Annons

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Gilla Året Runt på Facebook

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

2. Genom kyla och blåst hem? Nej tack!
Även om julstjärnans namn indikerar att den trivs på hösten och vintern vill stjärnan ha det varmt och ombonat. Julstjärnans hemland är faktiskt Mexiko och där är vintrarna milda. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.

3. Ljus placering
Julstjärnan trivs bäst när den placeras ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är plus 20 grader. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa den i direkt drag.

Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

4. Less is more
När det handlar om vattning gäller ”less is more”: små regelbundna doser av ljummet vatten är bra. Vattna gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet.

5. Fin som snitt
Vad många inte vet är att julstjärnor också ser fantastiska ut som snittblommor: i en bukett eller i små vaser blir de pricken över i på julbordet.

För att julstjärnor ska hålla sig fina som snitt är det viktigt att stoppa den vita mjölksaften som sipprar ut från snittytan. Doppa den avskurna stjälken i 60-gradigt varmt vatten och håll nere snittytan i ca 5 sekunder. Direkt därefter doppas snittytan i kallt vatten. Med denna behandling förblir skotten från julstjärnan strålande vackra i cirka två veckor.

Källa blomsterfrämjandet Foto blomsterfrämjandet

LÄS OCKSÅ: Elsa Billgrens tips hur du gör fint med julstjärnor


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…