Annons

Annons

Julens kavring

Brödet går bra att frysa och ta fram lagom till julafton. Receptet ger två bröd.

Skärmavbild 2013-12-13 kl. 11.19.55

2 bröd
75 g smör eller margarin
5 dl naturell yoghurt
50 g jäst för söta degar
2 dl brödsirap
2 tsk salt
2 tsk stött fänkål
2 tsk stött anis
2 tsk malda pomeransskal
6 dl rågmjöl
knappt 9 dl vetemjöl special

Annons

Smält matfettet. Tillsätt yog­hurt och låt det bli finger­varmt. Smula jästen i en bunke, lös upp den med lite av degspadet. Tillsätt reste­rande degspad tillsammans med sirap, salt och kryddor.

Gilla Året Runt på Facebook

Blanda ner rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en smidig deg, tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Låt degen jäsa över­täckt på varm och dragfri plats ca 1 timme.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta samman den. Forma degen till 2 lika stora limpor. Placera limpor­na i väl smorda brödformar på ca 1 1/2 liter. Låt bröden jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Täck formarna med aluminiumfolie. Grädda längst ner i ugnen ca 35 minuter. Ta av folien och grädda några minuter till så att bröden får fin färg. Ta ut och låt svalna en stund under formarna.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…