Annons

Annons

Julens sötaste pepparkakshus

Stämningen och doften som ett pepparkakshus ger är helt oslagbar. Dessutom är det ett kul pyssel och vackert julpynt.

pepparkashus med mallar

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att lyckas med pepparkakshus >>

Julens sötaste pepparkakshus

Deg:
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
3 dl mjölk
1 msk bikarbonat
ca 1 1/2 liter vetemjöl

Annons

Karamell:
2-3 dl strösocker

Kristyr:
5 dl florsocker
ca 3/4 dl äggvita

Garnering:
godis

Blanda socker, sirap, smör och kryddor i en kastrull och låt smälta samman. Häll i mjölken och rör runt. Låt kallna.
Rör ut bikarbonat i lite mjöl och blanda sedan med resten av mjölet. Rör ner mjölet i smeten och knåda samman till en deg. Strö lite mjöl över degen och låt den stå svalt över natten.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.

Så här gör du huset: Börja med att rita av mallarna till huset och klipp ut de olika delarna. Klipp ut för fönster och dörrar. 

Här hittar du mallarna till pepparkakshus.

Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen ganska tunt på lätt mjölat bakbord. Lägg över degbitarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på mallarna och skär ut delarna med en vass kniv. Skär ut dörrar och fönster.
Grädda delarna i omgångar mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 minuter för små delar och lite längre för de större.
Ta ut plåten och lägg på mallarna igen och skär kanterna raka medan delarna fortfarande är varma. Låt kallna. Du kan lägga ett nytt papper och plåten över de gräddade delarna för att få tryck så att de inte böjer sig medan de svalnar.
Takkuporna: Lägg delarna över en oljad temugg, ca 7 cm i diameter. Gör två extra kupor i reserv ifall de skulle gå sönder. Grädda.
Lossa takkuporna när de svalnat. Sätt fast spröjsen och sätt sedan fast kuporna på taket.

Kristyr: Blanda ingredienserna i en bunke och vispa på en låg hastighet till en lätt, luftig och fluffig kristyr. Förvara den väl täckt då den annars torkar. Garnera alla delarna med kristyr. Sätt fast godiset med en klick kristyr. Låt allt ligga och torka. Sätt fast gelatinblad som fönsterrutor innan du monterar huset.

Montering: Smält sockret under omrörning tills det är flytande och ljusbrunt.
Doppa gavlarnas raka sidor i karamellen och foga samman snabbt med långsidorna. Allt stelnar på nolltid så man måste vara snabb.
Det är bra att använda en fyrkantig förpackning ex ett sockerpaket som hjälp på insidan för att får hörnen så raka som möjligt.
Sätt samman sidorna och framsidan av förstukvisten. Limma fast dörren på glänt på huset. Fäst fast förstukvisten på husets framsida framför dörren.
Sätt ihop förstukvistens tak och fäst på utbyggnaden. Akta så att det inte stöter ihop med det stora hustaket sedan.
Bred karamell med en kniv på gavlarnas sneda sidor mot baksidan av huset och lägg på en av takdelarna. Upprepa proceduren med den främre takdelen. Ringla lite karamell i taknockens skarv. Spritsa kristyr i ett vackert mönster över tak, skorsten och gavlar.

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att lyckas med pepparkakshus >>

Recept:Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Fler söta pepparkakshus med mallar

pepparkashus med mallar
Recept och mallar: Gör ett runt pepparkakshus

Pepparkakshus
Recept och mallar: Medeltida pepparkakshus

Sötaste pepparkakshusen
Recept: Minipepparkakshus


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…