Annons

Annons

Julia, 25: Ingen borde behöva leva på en soptipp!

I fem månader har Julia från Järpås rest och levt i Indien, utsänd som praktikant för Erikshjälpen. Hon kan fortfarande minnas lukten av de indiska soptipparna. Men det värsta var att se alla små barn som sprang barfota bland glassplitter, vassa metallbitar och giftormar.

Indien

Efter fem månader på den indiska landsbygden och vid New Delhis och Mumbais soptippar har Julia Carlsson, 25, mellanlandat hemma hos pappa Christer och mamma Ingrid i kedjehuset i Järpås utanför Lidköping. Här på västgötaslätten jobbar hon extra inom hemvården. Det har hon gjort – till och från – ända sedan hon gick på gymnasiet.

Annons

– De senaste åren har jag levt i kappsäck, ler Julia. Vart jag är på väg, ja, det undrar jag över. Det visar sig väl så småningom…

Medfödd nyfikenhet på vad som händer bortom kommungränsen tog Julia redan på högstadiet till Spanien där hon besökte en spansk tjej som hon brevväxlade med. Som 18-åring åkte hon till ett ungdomsläger i Estland, med ungdomar från hela Europa, som Julia hade fått ett Lionstipendium för att delta i.
– Det var nog då jag kände att jag ville försöka hjälpa andra och inte bara arbeta för egen vinning, säger Julia.

Indien

Inspirerad av deras glädje
I februari 2015 var det så dags för Julia att resa till Indien, ett land med över en miljard invånare, väldigt annorlunda mot lilla Järpås. Ett samhälle på knappt tusen människor, där de flesta känner varandra.
– Mitt uppdrag var att dokumentera Erikshjälpens berömvärda arbete i Indien, berättar Julia. Eftersom resan, maten och uppehället betalades av SIDA gick jag plus minus noll. Men det var oerhört lärorika månader. Jag är glad att jag tog chansen!
Julia berättar att de var totalt tre stycken som hette Julia bland de nio praktikanter som fick i uppdrag att dokumentera Erikshjälpens arbete runt om i världen.
– Som barn tyckte jag att jag var ensam om mitt namn, men nu tycks det krylla av Julior, säger hon.
En av dem – Julia från Tranås – fick liksom Julia från Järpås Indien på sin lott.
– Det låg en trygghet i det, säger Julia. Mina föräldrar och syskon var lite oroliga innan jag kom i väg. Man har ju hört talas om våldtäkter och annat elände i just Indien.
Julia & Julia flög från Kastrup till Mumbai. Där möttes de av personal från en indisk barnrättsorganisation.
– Efter två veckor på deras kontor, fyra timmars bilfärd från Mumbai, var vi redo att ta itu med fyra projekt, de första två på landsbygden i vitt skilda delar av Indien och de sista vid soptipparna i New Delhi och Mumbai.

Första tiden bodde flickorna hos ett par katolska präster, sedan hos ett äldre par som tillhörde Metodistkyrkan och så i en egen lägenhet.
– Sista tiden var jag själv inneboende hos en medelålders kvinna i Mumbai, berättar Julia. Då hade min namne återvänt till Sverige.
Det som gjorde starkast intryck på Julia var det indiska folkets enorma gästfrihet.
– Hur fattiga de än var så bjöd de oftast på värme, omtanke och bländande leenden, säger Julia. I Indien säger man att gästen är Gud. Indierna fick oss att känna oss som det!
Deltagandet i en demonstration för kvinnors rättigheter lämnade också avtryck.
– Många av de tusentalet kvinnor som dansade, sjöng och bar plakat var tidigare bundna till sina hem. Genom självhjälpsgrupper har de stärkt varandra. Det var inspirerande att se deras glädje och engagemang!

Indien

Betalar för att bo på tippen
Den första soptippen som de båda juliorna besökte låg i New Delhi och var gigantisk.
– Det var som om de lagt soporna på ett berg, men det var sopor alltihop, berättar Julia. Och där sprang små barn omkring, barfota bland glassplitter, vassa metalldelar och giftormar, medan deras föräldrar letade efter bortkastade föremål som gick att sälja…
Tusentals människor som sökt sig från landsbygden till storstaden med förhoppningen om ett bättre liv trängdes i de enkla plåtskjulen intill soptipparna.
– Och de tvingas betala hyra för att bo där, till människor som hävdar att marken är deras, berättar Julia engagerat.
Barnen får tidigt hjälpa sina föräldrar i jakten på värdeföremål.
– Det kan vara metaller eller gamla madrasser, säger Julia. Till och med hår säljs vidare till mellanhänder som gör mer förtjänst än sakletarna.

Indien

Våt doft av sopor
Alla som Julia pratat med här hemma säger att stanken på soptippen måste ha varit förfärlig. Men Julia upplevde det inte så. Andra intryck var starkare.
– Det var 45 plusgrader i New Delhi när vi var där, förklarar hon. Det var kvävande varmt, men torkan lindrade nog lukten.
– På småtipparna runt Mumbai var det värre. Det var regnperiod när jag var där… Vägarna var en enda lervälling och doften på soptipparna var fränare än i New Delhi.
EFtersom det är så stor skillnad på stora och små soptippar tvingas Erikshjälpen att arbeta på olika sätt på de olika platserna.
I Mumbai har de ett stort studiecenter, dit barnen kan komma, få en bit mat och lära sig skriva, läsa och räkna. Barnen hämtas i skolbuss.
– Det är inte lätt att få alla föräldrar att förstå hur viktig utbildning är, konstaterar Julia. I Indien har de fattigaste fullt upp med att försöka överleva dagen, framtidstänk är en lyx…
Erikshjälpen har verksamhet i 20 länder runt om i världen. Julia är imponerad av deras arbete. Samtidigt tycker hon att klyftan mellan fattiga och rika i ett land som Indien är bedrövlig.
– Även de fattigaste bör få ta del av välfärden, tycker hon. Ingen borde behöva leva på en soptipp!
Med sig hem från Indien har Julia många fantastiska fotografier som hon visat i samband med att hon hållit föredrag om sin resa. Och inspirerad av sina många möten i Indien, som till exempel HIV-smittade pojkar på ett hem för utstötta barn vars föräldrar blivit ihjälslagna eller dött i AIDS, gör att hon hoppas att en dag kunna finna ett arbete på någon biståndsorganisation med bas i Sverige.
– Men jag strävar efter att bli mindre fokuserad på framtiden och bättre på att leva i nuet, säger hon. När det gäller det har jag lärt mig mycket på soptipparna i Indien!

Av Mats Å Johansson Foto: Privatbilder

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…