Annons

Annons

Jultraditioner – jorden runt!

Snart är tomten här – men han ser lite olika ut i världen. I vissa länder är det inte en tomte som kommer – utan tretton! Och det är inte överallt som julafton är den stora dagen.

tomten bor i finland

Tomten bor hos oss – säger finnarna
I Finland har man lyckats lägga beslag på själva jultomten. Han håller numera till i Korvatunturi i finska Lappland med sin fru och ett hundratal nissar. Från toppen av berget där han bor kan han höra alla barns önskemål från hela världen. På finska julbordet dukar man fram sötad potatislåda, morotslåda, kålrotslåda och leverlåda.

Annons

julfest

Engelska julbordet – nästan som en kräftskiva
I England firar man på juldagen och redan på morgonen får barnen öppna klapparna som tomten varit och lämnat under natten. På julbordet tronar en kalkon med fyllning. När man dukar julbordet är det populärt att lägga en smällkaramell vid varje tallrik. Den innehåller en pappershatt, en liten present och en lapp med en rolig historia som ska läsas högt. Alla klär sig i pappershattarna under middagen – lite som på en svensk kräftskiva.

Gilla Året Runt på Facebook

surfartomte

Strandtomten finns i Australien
Julen infaller under sommarhalvåret i Australien och firas ofta i 35-gradig värme, så för att få den rätta känslan får man spreja fuskfrost på fönsterrutorna. När tomten kommer till Australien händer det att han byter renarna som drar släden mot kängurur. Och på Australiens mest berömda strand, Bondi Beach, kommer tomten surfande på vågorna för att dela ut julklappar till barn en som leker i sanden.

island

På island äter tomtemor stygga barn
På Island finns det en samling inhemska tomtar som kallas för jolasveinar – julsvenner. De är mer lika troll och går klädda som isländska bönder gjorde på 1800-talet. Där dyker den första tomten upp tretton dagar före jul och sedan kommer en ny varje dag fram till julafton. Varje tomte har en egen specialitet, en dricker upp grädden på mjölken, en kikar in genom fönstren, en smäller i dörrar på natten så att alla i huset ska vakna. Han som kommer på julafton tigger ljus – helst av talg eftersom han tycker om att äta dem också. Jolasveinarna bor på fjället med sin mamma Grýla och pappa Leppalú›i. Förr skrämde man barn med berättelser om Grýla – om de inte uppförde sig skulle hon koka barnen och äta upp dem!

julgranar

I Lettland bjuder staten på julgran
Att ha gran är populärt i Lettland och det är tillåtet enligt lag att åka till den statliga skogen och hugga ner ett träd innan jul. Inte ens under de 50 år när Lettland ingick i Sovjetunionen och det var förbjudet att fira jul lyckades man avskaffa seden med gran. I stället döpte man om den till nyårsgran och barnen fick nyårsklappar.

stjärnhimmel

I Polen dukar man alltid åt oväntade gäster
I Polen är julbordet oftast dukat i vitt och man ställer alltid fram en extra tallrik om man skulle få oväntat besök – för på julen ska ingen behöva vara ensam. Förr i tiden var det också en tradition att bjuda på tolv rätter – en för varje månad på året eller en för varje Jesu apostel – och man måste smaka lite av varje. Men den traditionen existerar knappt längre. Däremot äter man inte kött på julafton utan fisk, oftast karp. Och till förrätt rödbetsoppan barszcz med uszka, en slags dumplings fyllda med ost eller svamp.

Av Johanne Ländin Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…