Annons

Annons

Kan broccoli bota diabetes typ 2?

Extrakt av broccoli sänker blodsockret och kan därför bli en hjälp mot diabets typ 2.

Ett broccoliextrakt kan hjälpa drabbade av diabetes typ 2 i framtiden. Extrakt av broccoli kan nämligen hjälpa patienter med diabetes typ 2 att reglera blodsockret. Det har forskargrupper vid Lunds och Göteborgs universitet funnit efter flera års studier.

Annons

Forskarna har identifierat ämnet Sulforafan, som finns i broccoli. En studie gjord på 97 patienter med diabetes typ 2 visar att de som fick broccoliextrakt hade väsentligt lägre halter av blodsocker.

Gilla Året Runt på Facebook

– Fynden ser lovande ut och det är en intressant potentiell behandling. Eftersom broccoliextraktet inte räknas som läkemedel utan som functional food kan det komma patienterna snabbare till gagn, säger Anders Rosengren som leder studien och är docent och forskare vid Göteborgs universitet samt läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Varje dos extrakt kräver fem kilo broccoli vilket innebär att det går åt stora mängder som måste vara fria från besprutningsmedel. Ändå tror forskarna att extraktet blir billigare än traditionell medicin och hoppas att preparatet finns på marknaden redan inom något år.

Text: Margaretha Eldh.

Läs också:

Stress ökar risken för diabetes

Lindas nya livsstil botade hennes diabetes typ 2

Ny diet hjälper mot diabetes

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…