Annons

Annons

Kan jag ta Ipren och blodtryckssänkande samtidigt?

Kan man kombinera Ipren och blodtryckssänkande? Året Runts apotekare ger svar!

Jag har högt blodtryck och 
tar Enalapril Sandoz 2,5 mg. Har även migrän och det som funkar bäst mot 
detta är Ipren. Kan jag ta dessa värktabletter ett par gånger i månaden? Alvedon hjälper mig inte lika bra.
Försiktig general

Annons

Generellt gäller att man ska vara försiktig med antiinflammatoriska läkemedel, så kallade NSAID, som Ipren, Voltaren och Naproxen, när man medicinerar med blodtryckssänkande läkemedel som Enalapril.

Gilla Året Runt på Facebook

Anledningen 
är i första hand att de kan minska 
den blodtryckssänkande effekten av Enalapril men kombinationen medför även en risk för försämrad njurfunktion. Dock är riskerna störst om man tar NSAID regelbundet under en längre 
tid.
I ditt fall uppfattar jag det som att du inte behöver ta mer än någon enstaka tablett ett par gånger i månaden, vilket jag inte ser några större risker med. Det faktum att du bara tar en blodtryckssänkande medicin och att du står på 
en låg dos tyder också på att ditt blodtryck endast varit måttligt förhöjt. Mitt råd till dig är ändå att prata med din läkare om dina besvär med migrän. Det finns blodtryckssänkande läkemedel som också har förebyggande effekt mot migrän, bland annat så kallade angiotensinreceptorblockerare.
Om du har migränanfall flera gånger 
i månaden kanske det kan vara värt att prova att byta ut din Enalapril mot ett sådant läkemedel för att se om anfallsfrekvensen minskar och du därmed inte heller behöver ta Ipren lika ofta.


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…