Annons

Annons

Kan nypon hjälpa mot artros?

Kan nypon hjälpa mot artros? Året Runts apotekare Anneli Andersson ger tips och råd!

Har artros i höft och knä. Undrar om det finns kosttillskott som kan hjälpa? Har funderat på nyponpulver eller glukosamin. Finns det någon effekt av dessa tillskott så att det kan vara lönt att prova?
Ulf

Annons

Artros är en ledsjukdom som ger värk i leder, framför allt i höfter och knän, precis som i ditt fall. Artros beror på en förslitning av brosket i lederna vilket ofta resulterar i stelhet, inflammation och smärta.

Glukosamin, som du nämner, är ett läkemedel som används för att lindra smärtan och öka rörligheten vid lätt till måttlig artros. Glukosamin är ett kroppseget ämne som bland annat finns i brosk. Huruvida det har effekt på artros eller inte är omtvistat, det finns studier som visar att det är verksamt mot artrossmärta men även studier där man inte sett någon effekt.

Min erfarenhet från mitt arbete på apotek är att vissa anser sig bli hjälpta och andra inte, men några vetenskapliga belägg finns inte. Nyponpulver, som du också funderar på, är ett kosttillskott som anses ha antiinflammatorisk effekt. Det finns vissa mindre studier som pekar på att framför allt strandnypon kan ge viss smärtlindring samt ökad rörlighet. Det som dock rekommenderas i första hand mot artrosbesvär är fysisk aktivitet. Lederna mår bra av att röra på sig och muskler gör att leder avlastas.

Ett tips är att kontakta en sjukgymnast för att få ett träningsprogram som är anpassat för dig och dina besvär. Om du är överviktig kan det hjälpa att gå ner i vikt. Bestämmer du dig ändå för att prova glukosamin eller nyponpulver är det bra att veta att det ofta tar några veckor innan den eventuella effekten kommer, så ge inte upp för tidigt.

Här kan du läsa fler frågor och även ställa en egen fråga>>

Läs också:

Kristina, 57, tar nyponpulver: ”Jag känner mig 
smidigare i kroppen”

TV-doktorns 6 bästa råd mot artros

Kerstin går digital artrosskola: Det peppar mig att hålla igång!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…