Annons

Annons

Kan vårt allergiska barnbarn skaffa hund?

Är det lämpligt att mitt barnbarn som är allergisk mot pollen och kvalster skaffar en hund? Läkaren Åsa Rundgren ger svar!

Hund_allergi

Foto: IBL/Shutterstock

Vårt barnbarn är allergiskt mot pollen och kvalster. Familjen funderar nu på att skaffa hund. Jag känner mig skeptisk till detta, då jag tänker att ett redan allergiskt barn kanske utvecklar allergi även mot pälsdjur. Är jag orolig i onödan?
/Marianne

Annons

De flesta pälsdjursallergiker uppvisar symtom redan som barn eller tonåringar. Katt är det husdjur som det är vanligast att vara allergisk mot; därefter kommer hund. Även marsvin, hamster, kanin samt djur som inte har så mycket päls, som exempelvis minigris, kan ge besvär. Det är nämligen inte själva pälsen som utlöser allergin, utan det är en reaktion på proteiner, så kallade allergener, som produceras i djurets talgkörtlar, hudceller, saliv eller urin och som kan fastna i djurets päls.
De mekanismer som leder till uppkomst av allergiska besvär hos den enskilda individen är mycket komplexa och vi saknar fortfarande en del kunskap. Det gör att rekommendationer kan variera något och dessutom förändras när nya rön kommer. Ny forskning har lett till att man nu för tiden inte brukar ge ett generellt pälsdjursförbud till barn med andra allergier. I det enskilda fallet kan det finnas omständigheter som påverkar vilken rekommendation som ges, till exempel om allergibesvären yttrar sig i form av astmatiska besvär. Det man i nuläget är överens om är att ett barn som redan är allergiskt mot pälsdjur ska undvika att ha pälsdjur i sitt hem. Det finns vetenskapliga studier som skulle kunna tala för att kontakt med pälsdjur tidigt under barnaåren möjligen kan ge ett skydd mot allergiutveckling, men detta är något som ännu inte är tillräckligt undersökt.
Det finns ingen allergifri hundras, men det finns de som är mer eller mindre allergiframkallande. Det kan skilja sig åt hur mycket man reagerar på hundar även inom samma ras, då det varierar hur mycket och vilka allergener som en hund utsöndrar.
Om någon familjemedlem utvecklar pälsdjursallergi är den viktigaste åtgärden att lämna bort husdjuret. Eftersom man aldrig helt kan utesluta att detta kan drabba någon i familjen måste man alltid vara noga med att berätta för sina barn att om någon blir allergisk mot hunden kan man tyvärr inte längre behålla den.
Jag tycker du ska ta upp frågan med ditt barnbarns föräldrar och motivera dem att kontakta den läkare ditt barnbarn redan har kontakt med, eller en barnallergolog för mer specifika råd.

Gilla Året Runt på Facebook

Året Runts läkare Åsa Rundgren svarar på frågor om hälsa.

Här kan du läsa fler frågor och svar av läkaren, samt ställa din egen fråga!

Läs också:

Kan det vara tidig pollenallergi?

10 sätt att minska besvären vid pollenallergi!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…