Annons

Annons

Kanelsnurror med kardemumma

Baka fina snurror med smak av kanel och kardemumma. Garanterat en succè på fikabordet!

Kanelsnurror med kardemumma recept

Kanelsnurror med kardemumma – recept

30 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Annons

Pensling:
1 ägg

Garnering:
1/2 dl vatten
2 msk ljus sirap
1 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
1 msk kardemummakärnor

1. Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i bitar, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa övertäckt, 1 timme.
2. Fyllning: Smält smöret i en kastrull och låt det fräsa tills det är brynt, ca 5 minuter. Smöret ska bli gyllenbrunt. Häll upp smöret med den bruna bottensatsen i en skål och låt smöret stelna i kylen, 1 timme. Rör 
i socker och kanel.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta 50×30 cm. Bred på fyllning och vik degen dubbel från långsidan.
4. Sporra eller skär 15 remsor av varje degplatta. Snurra remsorna och sno ihop dem till en knut med ändarna underst. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°.
6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
7. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
8. Garnering: Rör ihop vatten och sirap. Blanda socker, mald kardemumma och stött kardemumma i en skål. Pensla de nygräddade bullarna med sirapsvattnet och strö på kardemummasocker direkt.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

6 anledningar att äta mer kanelbullar

Kanongoda kanelknutar

Fyllda kanelbullar med hasselnötter


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…