Annons

Annons

Känsloladdat vid ceremonin i Stadshusparken: ”Vår demokrati kommer segra”

Klockan 12 tystnade hela Sverige för att hedra offren vid lastbilsattentatet på Drottninggatan. I samband med en ceremoni i Stadshusparken talade statsminister Stefan Löfven. "Vår sammanhållning kommer alltid vara starkare än de krafter som vill slita oss isär", sa han under talet.

I Stadshusparken i Stockholm hölls en särskild ceremoni. Runt 400 särskilt inbjudna deltog vid samlingen.

Bild: IBL Bildbyrå

Både statsminister Stefan Löfven och flera andra representanter från regeringen och riksdagen närvarande. Även kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip, prinsessan Sofia fanns på plats. Även räddningstjänsten som ryckte ut till Drottninggatan var med vid ceremonin.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Enligt Expressen såg drottningen mycket sammanbiten ut och strök flera gånger handen över kinden för att torka bort tårar.

Bild: IBL Bildbyrå

”Vår demokrati kommer segra”

När det var statsminister Stefan Löfvens tur att tala riktade han sig direkt till de drabbade.

– Ni är inte ensamma. Vi tänker på er. Hela Sverige är med er, sa statsministern enligt Svensk Dam.

Bild: IBL Bildbyrå

Under talet passade Stefan Löfven även att rikta sig särskilt till räddningspersonalen.

– Tack från botten av mitt hjärta, ni prövades och ni stod upp. Känn tacksamheten från ett helt land. Vi kommer ta oss igenom det här, som vi alltid gör i Sverige, tillsammans. Vår sammanhållning kommer alltid vara starkare än de krafter som vill slita oss isär. Vår demokrati kommer segra över fundamentalismen, sa statsministern enligt Expressen.

Bild: IBL Bildbyrå

Även kungen har tidigare valt att hylla polisen, sjukvården och räddningstjänsten för deras insats efter fredagens attentat.

– Vi är alla omskakade av det som har hänt. Det är samtidigt hoppfullt att se den omtanke som människor visar varandra och det visar på den här kraften i vårt samhälle. Alla vi som vill hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt, har kungen tidigare sagt i ett uttalande.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Så hedras offren efter attacken i Stockholm


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…