Annons

Annons

Karamelliserad cheesecake med chokladglasyr

Den karamelliserade mjölken ger en härlig kolasmak till tårtan. Ett oemotståndligt recept!

�R 3813 cheesecake

8 personer

Botten:
200 g digestivekex
4 msk strösocker
100 g smör

Fyllning:
2 gelatinblad
1 dl mjölk (3 %)
400 g Philadelphiaost
4 ägg
1 krm salt
1 burk karamelliserad mjölk

Glasyr:
100 g ljus choklad
50 g mörk choklad
50 g smör
2 tsk ljus sirap

Annons

Garnering:
klyftor av passionsfrukt
kvartade kumquats
apelsinfiléer
kryddgrönt

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa digestivekexen i en matberedare. Smält smöret.

Gilla Året Runt på Facebook

Blanda samman kexsmulor, smör och strösocker.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj form och papper. Tryck ut kexblandningen i formen. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter och låt svalna.

Kolla så att din springform inte läcker innan du ställer den i vattenbad. En ny springform brukar inte läcka, men om den har varit med ett tag eller fått sig en stöt kan den bli otät. Täta formen genom att klä utsida över skarven med folie.

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 10 minuter. Ta upp bladen, krama ur all vätska. Smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med lite av mjölken. Häll ner gelatinblandningen i resterande mängd mjölk.

Vispa samman Philadelphiaost, ägg, salt och mjölkblandningen med hjälp av en elvisp. Tillsätt den karamelliserade mjölken.

Häll fyllningen över den förgräddade bottnen. Placera formen i ett vattenbad i en långpanna, använd varmt vatten. Baka kakan ca 45 minuter.

Känn med sticka. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Smält båda chokladsorterna över vattenbad tillsammans med sirap och smör. Häll chokladen över den kalla kakan. Låt stelna. Garnera och servera.

Recept: Bitte E:son Forsberg, Foto: Anders Norrsell


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…