Annons

Annons

Saftiga kardemummabullar

Smörigt god kardemummagömma ryms i varje bulle. Extra gott med råsocker i fyllningen.

Kardemummabullar

26–28 stycken

50 g jäst
5 dl standardmjölk
150 g smör
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
3 tsk mald kardemumma
15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Kardemummasmör:
200 g rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl råsocker strö
1 msk mald kardemumma

Annons

Garnering:
pärlsocker

1. Sätt ugnen på 225°. Smula ner
jästen i en degbunke eller assistent-
bunken. Rör ut jästen i lite av mjölken. Smält matfettet och tillsätt resterande mjölk, låt allt bli fingervarmt, ca 37 grader. Häll resterande degspad över jästen och rör om.
2. Tillsätt salt, socker, ägg och 
kardemumma. Arbeta in mjölet lite 
i taget och kör degen i maskin 7–8 minuter, tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
3. Ta upp degen på lätt mjölat 
bakbord och dela den i två delar. Gör till längder och dela varje längd i 13–14 delar. Forma varje del till bollar som du placerar i aluminiumformar.
4. Rör ihop ingredienserna till kardemummasmöret. Lägg smöret 
i en spritspåse och spritsa fyllning 
i mitten på varje bulle. Pensla 
bullarna med ett 
uppvispat ägg.  
Garnera sist med pärlsocker.
5. Placera bullarna på plåtar 
med bakplåtspapper, låt jäsa 
övertäckta ca 30 minuter.
 Grädda bullarna strax under ugnens mitt i 10–11 minuter.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Smulpaj med blåbär och kardemumma

Superenkel kardemummakaka

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…