Annons

Annons

Karin blev kompis med sin kropp: ”Tidigare ville jag inte vara med på bild”

Inför Beach 2017 talades det om kvarg och dieter vid vart och vartannat fikabord. Men inte om kroppsaktivisten Karin Lennebo får styra diskussionen. "Jag tycker vi ska låta varandras kroppar vara. Vill du bli bodybuilder och trycka i dig en massa proteinpulver så gör det. Jag blir inte stött av det."

Karin Lennebo brukade dra sig för att hamna på bild. Ända sedan barnsben har hon vetat hur det är att avvika från den så kallade normen.

Karin har blivit kompis med sin kropp. Bild: Privat

Skolsköterskan varnade för att hon låg över kurvan och mobbarna högg i korridorerna.

Annons

Man kan säga att Karin Lennebo fattade den allmänna piken tidigt även om det var svårt att ta in att hennes kropp skulle vara fel. Familjen lagade mat från grunden, drack läsk högst en gång i veckan och godis på lördagar. Precis som i en ”normal” familj.

– Men jag har varit stor hela tiden och kommer från en stor familj, säger Karin Lennebo.

Gick till viktväktarna vid 12

Men hon begrep att det inte gick för sig att gå omkring och vara tjock och glad. Det är, har hon hela tiden fått veta, viktigt att väga lagom. Så Karin Lennebo testade sin första diet när hon var 12 år och hängde med sin mamma till Viktväktarna.

Det har blivit fler dieter sedan dess men Karin är fortfarande stor. Skillnaden är hon numera förlikat sig med sin kropp och inte har några problem med att synas.

Vändningen kom i vuxen ålder. Då upptäckte Karin kroppsaktivister på Instagram. Amerikanska konton där människor stolt visar upp kroppar i fler former än samhällets perfekt skulpterade ideal.

Och den metoden tilltalade Karin.

– Jag kommer ju från punken och då handlade det om att skita i vad andra tycker, det har varit min grund att stå på.

”Ville inte vara med på bild”

Karin Lennebo tog egna bilder på sig själv som hon postade och fick positiv respons.

– Jag kände att jag ville förlika mig med min kropp även om den inte ser ut som samhället vill.

– Tidigare ville jag inte ens vara med på bild, jag tyckte att det var det värsta som fanns. Sedan när jag la upp bilderna insåg jag att folk blev peppade av dem.

Karin förklarar att aktivismen inte bara handlar om att stora kroppar ska få synas. Kampen gäller alla format som skiljer sig från den ”normala” oavsett om det handlar om ett amputerat ben eller en kropp som lidit av en ätstörning till exempel.

– Vi förespråkar att kroppar kan se olika ut, säger Karin Lennebo.

Skippa dietsnacket

Kroppsaktivisterna har en del att kämpa med. Det handlar inte bara om att folk helt opåkallat kan skrika ”öh, fetto” på gatan.

Det handlar också om att konversationerna kring fikabord och kaffemaskin kretsar kring kvarg, dieter och träning.

Så hur tar du själv en diskussion om Beach 2017?

– Stand your ground, fråga om vi inte kan prata om något annat än kalorier och vad man äter.

– Men ta på dig en bikini och gå ner på stranden. Du har lika stor rätt till den som alla andra, bara det breddar ju variationen på stranden.

 

#reclaimthebeach, för att ingen kommer att tacka dig för att du sitter gömd i en t-shirt på stranden. Du har lika mycket rätt att känna solens varma strålar på mesta möjliga yta av din kropp om det är det du vill. Du har rätt att svalka dig i havet eller i sjön utan att behöva ta hänsyn till vad någon annan tycker om din kropp. Oavsett hur din kropp ser ut, oavsett om du bränner dina fladdrande ryggvalkar på kuppen. Oavsett vad du har på dig, hur mycket, hur lite du vill. Vänta inte med att göra de saker du vill göra, låt ingen och inget hindra dig. Stranden är din precis lika mycket som någon annans, så äg den! #beach2017 #nofilter #riotsnotdiets #fettaktivism #fettkroppsrevoltsutmaning #glorifiyngobesity #losehatenotweight #tb

Ett inlägg delat av Karin Lennebo (@deathbeforediets) Maj 9, 2017 kl. 1:54 PDT

Även om de flesta kommentarerna på Karins Instagramkonto kommer från peppade människor finns det negativa inspel också. Men då är det inte lika primitivt som på skolgården utan mera inlindat. Kritikerna utger sig helt enkelt för att vara bekymrade medmänniskor.

– De kommer inte rakt fram som mobbarna i skolan och säger ”oh vad tjock och ful du är” utan det är mer att de låtsas vara rädda att jag ska få diabetes eller hjärtproblem. Och sen att jag kommer dö ifrån mina barn i förtid. Men vad vet de om mig, jag har ju inga barn och deras omtanke är inte äkta.

Kampen lär ta tid

Men så länge kroppsnormen i samhället är som den är så kommer folk att lägga ihop två och två. Om Karin till exempel går och köper hämtmat så antar folk att hon har klippkort även om det bara händer en gång i månaden. Samma sak om hon tar en muffins till kaffet på kafé. Hon är stor alltså måste hon äta onyttigt och röra sig lite.

Tanken med aktivismen är egentligen att att den inte ska behövas. När den har tjänat sitt syfte så ska rörelsen självdö. Men dit är det som sagt en bit.

– Meningen är ju att kroppsaktivisterna ska avaktivera sig själva när vi ser varandra som människor och medmänniskor oavsett storlek och kroppsform. Att man bara får lov att vara en kropp bland andra kroppar.

– Vill du bli bodybuilder och trycka i dig en massa proteinpulver så gör det. Jag blir inte stött av det, Jag ber bara om samma hänsyn och respekt tillbaka, säger Karin Lennebo.

Hon är dock inte säker på att det här kommer att ske i en handvändning.

– Det dröjer nog många år till dess.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Agnes Wold om vikthetsen: ”Förstör folks livskvalitet, inklusive min”

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…