Annons

Annons

Karin fick inflammatorisk bröstcancer: Jag låg i fosterställning och grät

Karin Bjorkegren Jones

När den välkända yogainstruktören, journalisten och författaren Karin Björkegren Jones drabbades av inflammatorisk bröstcancer för två år sedan var det som om mattan plötsligt rycktes undan hennes fötter. Beskedet kom just före midsommarhelgen, och i stället för en lugn, skön sommar väntade ett kaos av jobbiga undersökningar, cellgifter, oro och ångest. Men genom hela den kämpiga behandlingsperioden fortsatte Karin envist med sin älskade yoga.
– Yogan har hjälpt mig så otroligt mycket. Den har hjälpt mig orka, fått mig att ta mig upp ur sängen de morgnar då det kändes allra svårast, gett mig styrka, hopp och faktiskt livsglädje mitt i den här fruktansvärda sjukdomen.
Så säger Karin Björkegren idag, när hon mår bra och har avslutat sin långa cancerbehandling. ”Jag vill fan leva” är titeln på hennes nya bok, där hon öppet och ärligt berättar om sin upplevelse av att drabbas av bröstcancer. Mycket i boken bygger på Karins populära blogg, där över en miljon besökare har följt hennes resa från cancerbeskedet till idag.
Först började hon blogga för att hitta vikarier till sina yogakurser. Men efter hand blev bloggen ett sätt att uppdatera släkt, vänner och andra intresserade om läget, få uppmuntran, tips och stöd och få sätta ord på alla sina känslor.
Karins bröstcancer började inte med någon knöl i bröstet. I stället blev höger bröst svullet och började klia. Hon misstänkte själv att hon fått inflammatorisk bröstcancer, sökte vård fort och tjatade sig till en snabb biopsi (vävnadsprov för att upptäcka eventuella cancerceller). Fast hon var förberedd kom beskedet ändå som en chock.
– Rullgardinen åkte ner och allt blev kaos. Jag skrev mitt första blogginlägg, sedan låg jag i fosterställning hela helgen och grät…
Nu väntade sex omgångar cellgifter, i november 2012 var det dags att operera bort det drabbade bröstet och därefter följde den tuffa strålbehandlingen – varje dag i fem veckor. Karin behandlades även med cancermedicinen Herceptin, men drabbades av hjärtsvikt som är en allvarlig biverkning och fick sluta med läkemedlet. Det var också meningen att hon skulle äta anti-östrogen i fem år för att minska sin återfallsrisk, men det valde hon bort.
– För mig kändes det fel att stoppa i mig hormoner. Jag fyller snart 50 och är ändå i klimakteriet. Det lilla östrogen jag har kvar tror jag att jag behöver – för orken, hyn, sexlusten.
Karin har i stället satsat på att hitta sina egna verktyg för att stärka kroppens motstånd mot cancern. Förutom yogan äter hon vegetariskt och utesluter allt socker samt gluten och mjölkprodukter ur kosten.
– Det är födoämnen som kan fungera inflammationsdrivande, och eftersom min bröstcancer var inflammatorisk så tror jag det är bra att undvika sådan mat.
Idag mår Karin fint och livet rullar på. Nyligen gjorde hon en magnetröntgen, som visade att allt var normalt – det fanns inga tecken på spridning av cancern. Helt friskförklarad blir hon dock inte förrän om tre år.
– Nu vet jag att livet kan vändas upp och ner precis när som helst. Då kan man inte slösa tid på att oroa sig för småsaker. Det gäller att leva fullt ut, här och nu!

Annons

Av Katarina Rhen Foto: Peter Knutson


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…