Annons

Annons

Möt Karin Westerberg, pianist i ”Så ska det låta”

SSDL 16.JPG

Karin Westerberg (till höger) tillsammans med kollegorna i Så ska det låta; Marika Willstedt och Kalle Moraeus.

Hon har varit Sveriges Lucia och hon har varit med i det vinnande laget i Melodifestivalen. Nu tar Karin Westerberg nästa steg i sin musikkarriär. Som ny pianist i ”Så ska det låta” spelar och sjunger hon varje vecka för en miljonpublik.

Annons

Ibland går drömmar i uppfyllelse. Det vet Karin Westerberg.
– Jag minns så väl hur jag som 14-åring satt med mina föräldrar framför TV:n varenda fredag, för att se ”Så ska det låta” med Peter Harryson, Anders Berglund – och min idol Robert Wells!
– Jag drömde redan då om att en dag ersätta Robert i programmet och han har sedan dess varit en förebild för mig.
– Därför känns det oerhört märkligt att jag nu går i hans fotspår och att den där lite naiva tonårsdrömmen faktiskt har blivit sann…
Karin fyllde 32 år på själva julafton (precis som hennes barndomsidol Pernilla Wahlgren!). Men den allra finaste födelsedagspresenten och julklappen fick hon redan i höstas, då det blev klart att hon fått jobbet som ny pianist och lagledare i ”Så ska det låta”.
Att Karin är som klippt och skuren för programmet står klart när hon berättar att hon kan någonstans mellan 2 000 och 2 500 låtar!
– Då menar jag rent musikaliskt. Jag har ungefär så många låtar lagrade uppe i huvudet och jag kan tämligen omgående spela dem på pianot. Däremot är jag betydligt sämre på att memorera texter, medger hon.
Karin har de senaste 15 år jobbat mer eller mindre heltid som barpianist. Först på Södertuna slott i födelsestaden Gnesta, sedan på Casino Cosmopol, kryssningsbåten Birka Paradise och numera främst i Cadierbaren på anrika Grand Hôtel i Stockholm.

Gilla Året Runt på Facebook

MAMMA SJÖNG I TV SOM 12-ÅRING
Under de här åren har Karin i snitt arbetat tolv kvällar i månaden och varje kväll spelar och sjunger hon 50–60 låtar. Med enkel matematik kommer vi då fram till att hon har hunnit spela en bra bit över 100 000 melodier. Varav vissa särskilt populära låtar ett oräkneligt antal gånger.
– Jag har nästan alltid jobbat ensam, så det här med jätteproduktionen ”Så ska det låta” känns väldigt ovant för mig. Men alla har varit väldigt snälla och stöttande och jag kände mig från allra första stund välkommen i gänget.
I Gnesta växte Karin upp med två äldre syskon och föräldrar som båda var lärare.
– Min mamma Helen har alltid varit musikalisk och som 12-åring var hon med och sjöng i det på den tiden populära TV-programmet ”Småstad”, berättar Karin.
– En som såg det programmet och lade märke till den söta lilla tjejen var en jämnårig kille som heter Per. Han blev senare min pappa! Men som liten kille kunde han naturligtvis inte drömma om att mamma och han många år senare skulle mötas och bli ett par…
Karins farfar var präst i svenska kyrkan och Karin fick en kristen uppfostran. Kyrkan blev som ett andra hem och hon började tidigt sjunga i barnkören och spela piano i kyrkans regi. Hon fortsatte med blockflöjt och trummor och visade tidigt musikalisk talang.
– Jag har från allra första början haft lätt för mig och musiken har aldrig känts som ett tvång, säger Karin.
– Musiken har varit en drivkraft och en ständig glädje för mig i livet. Och så länge jag kan minnas har jag sjungit och spelat nästan varje vaken tid på dygnet.
– Jag minns att mina syskon ibland tvingades böna och be mig hålla tyst, åtminstone en liten stund, när de försökte göra sina läxor eller hade kompisar på besök.
Efter musiklinjen på gymnasiet pluggade Karin vidare på folkhögskola, med inriktning på att bli församlingsmusiker, samtidigt som hon ledde en gospelkör, och i helgerna underhöll hon gästerna på Södertuna slott.
– 2004 blev ett fantastiskt och oerhört viktigt år för mig. Jag hade turen att lära känna sångaren Orup och bland annat fick jag vara med och köra på Lena Philipssons låt ”Det gör ont”, som hon vann Melodifestivalen med.
– Samtidigt hade mina syskon övertalat mig att anmäla mig till tävlingen Stockholms Lucia och till min stora förvåning vann jag! Jag kröntes vid en högtidlig ceremoni på Skansen och därefter fick jag åka med mina tärnor till Syrakusa på Sicilien, där den riktiga Lucia dog 1700 år tidigare.
– Min kröning blev väldigt uppmärksammad och jag fick, vare sig jag ville eller ej, vänja mig vid att se mig själv i olika tidningar praktiskt taget varje dag.

KALLE SA ATT JAG SPELAR SOM BENNY
Som grädde på moset fick Karin också, samma dag som hon fick besked om Lucia-vinsten, ett brev som berättade att hon hade tilldelats ett prestigefyllt STIM-stipendium på 25 000 kronor för sitt låtskrivande.
De senaste tio åren har Karin mestadels jobbat som barpianist, men hon har också skrivit och spelat in egna låtar. Både ”Rulla mig hem” och ”Små små saker” har blivit flitigt spelade i radio.
– Men ”Så ska det låta” är förstås det häftigaste som hänt mig rent yrkesmässigt i livet och det har lyft min självkänsla till helt nya nivåer.
– Jag var ganska nervös inför inspelningarna av mina tolv första program, men både de medverkande artisterna och inte minst mina nära och kära arbetskamrater Kalle Moraeus och Marika Willstedt har varit ett enormt stöd.
– Kalle är en jordnära, varm och innerlig människa med ett stort, stort hjärta och en enorm fingertoppskänsla vad det gäller musik. Dessutom sa han en gång att mitt pianospel påminner om Benny Anderssons och då blev jag förstås VÄLDIGT glad!
– Och så Marika, hon är också en fantastisk musiker. Hon kan ju spela på vilket instrument som helst och det låter alltid lika bra.
– Hon är rak och ärlig, vi gillar samma typ av humor och hon har delat med sig av all den erfarenhet som hon har samlat på sig under sina år med programmet.
– Sammanfattningsvis – Kalle och Marika är två underbara människor, som sprider värme och trygghet omkring sig. Och min relation till dem har verkligen varit guld värd!

 

Par i pianister: Marika Willstedt och Karin Westerberg.

SSDL 13.JPG

DET HÄR ÄR KARIN
Namn:
Karin Westerberg Kindgren
Yrke: Pianist, sångerska och snart sångpedagog
Ålder: 32 år
Bor: Hus i Södertälje
Familj: Maken Jacob Kindgren, 35, och dottern, Linnéa, 3 år
Aktuell: Som ny pianist och lagledare i ”Så ska det låta”, som sänds i SVT1 på söndagskvällar.

 

Av Johnny Alrup Foto: Jan Danielsson/SVT och TT


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…