Annons

Annons

Kärlek vid första ögonkastet

Kim Velander och René Karlsson blev kära för nio år sedan. Kim och René föddes med Downs syndrom och de träffades när de gick på samma skola. Sedan den dagen är Kim och René ett par – och på köpet har deras mammor blivit nära vänner.

Downs syndrom

Kim och René föddes med downs syndrom.

René Karlsson klappar händerna av lycka och ler mot Kim Velander. Båda har Downs syndrom och blev kära vid första ögonkastet för nio år sedan.

– Det var som ett mirakel. Och vi mammor blev ju kompisar på köpet, säger Lisa Velander, som är mamma till Kim.
Vi träffas hemma hos familjen Velander, som bor mitt i Vinslöv i norra Skåne. Kim, 25, går i träningsskola i Glimåkra under veckorna och har precis kommit hem. René, 21, är självklart på plats, med mamma Anna-Lena Viktorsson, som har tagit ledigt från jobbet och kört de tre milen från Västra Torup, så att René ska få träffa sin pojkvän.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det är fredag och förväntan i luften. I kväll blir det traditionellt soffmys med godis till favoritprogrammet ”Idol”. Innan dess ska mamma Lisa fixa hemmapizza.

– Kim, du och jag vi gillar pizzan med kyckling och banan på, säger Lisa och Kim nickar.
Han är mer tystlåten, medan yrvädret René pratar för två. Både Kim och René utstrålar lycka över att ses. René visar sitt
fotohäfte från en skolutflykt till Höganäs, som hon gjorde för ett tag sedan. Hon fiskade krabbor och badade – såklart, eftersom det är bland det bästa hon vet. Trots att det är fyra år mellan Kim och René var det omedelbar kärlek när de sågs på särskolan första gången.

– René hade gått i vanlig skola, men bytte till särskola. När hon fick syn på Kim på skolgården gick hon direkt fram till honom och sedan var hon fast.  De pussades och kramades och var ihop varje stund och så har det fortsatt, berättar AnnaLena.

Downs syndrome

Kim och René älskar att bowla.

Bowlar och badar ihop

Och mammorna har blivit kompisar på vägen.
– Vi är nog ganska lika. Vi tycker samma sak om mycket, säger Lisa och häller upp kaffe. Och så har vi ju båda varit med om att få ett ”downisbarn” när vi var unga.
– Det var så klart en chock i början, men jag är glad att jag var för ung för fostervattensprov. Jag skulle inte vilja vara utan
Kim för allt i världen, säger Lisa. Och AnnaLena nickar. Ja, René är hennes egen solstråle. Lisa och AnnaLena är trygga med varandra. Och det behövs för att en så nära relation som deras barn har ska fungera.

– Vi hjälper varandra och René är här nästan varje helg. Eftersom Kim bor borta i veckorna vill han ju helst vara hemma på helgerna.
– Så jag kör hit René och så äter vi ihop ibland eller bara fikar. Vi vet båda att vi finns för varandra om den andra behöver
hjälp, säger AnnaLena. Och gänget ser till att ha kul ihop. Både Kim och René tycker om att det händer grejer.
– Jo, det ska vara lite fart helst hela tiden, säger Lisa och ler.

– Det unga paret gillar att bada, så vi är ofta på badhuset i Hässleholm eller njuter i bubbelbadet i Perstorp.
– Både Kim och René har vunnit guld i kula och spjut, som är ett stort intresse. Och så spelar vi bowling ihop och varje sommar har vi som tradition att dra i väg till ett stort nöjesfält i Danmark.

– René har fått Kim intresserad av hockey, så vi finns alltid på plats när Renés hemmalag Tyringe spelar. Just den här fredagen är lite speciell. Kim har nyligen haft ”stanna kvarhelg” på skolan, så kärleksparet har inte setts på två veckor.

– Kan jag vara här hela helgen? frågar René och kramar Kims mamma Lisa.
– Ja, men vännen, det vet du ju att du kan. Vi vill alltid ha dig här.

Drömmer om ett eget radhus

Helgerna följer en jämn lunk, bortsett från badutflykter och annat. Kim dyker upp på fredagseftermiddagen
och då går han och René till mataffären och köper bingolotter, som är ett viktigt event på söndagen.
– De umgås och pratar och är som vilket par som helst, säger Lisa. De är nöjda med varandras sällskap.
– Jag tror att de går så bra ihop eftersom de är så olika personligheter. René är utåtriktad och Kim mer tyst och tillbakadragen.

– Det är en lättnad för oss mammor att Kim och René har varandra. Det är klart att jag har funderat på hur på skulle det bli
med tjejer när Kim kom upp i tonåren.

– Jag oroade mig en del, men det blev ju hur bra som helst.
Gulligare par får man leta efter, säger Lisa.

– Det är som en dröm – nu kan jag koppla av och slipper den där gnagande oron i magen.

Har det aldrig varit en fnurra på tråden mellan dem?
– Nej, inte mer än att de kan bli lite trötta på varandra och då är de ifrån varandra några dagar. Sedan är det över, säger Lisa.
När jag frågar René om hon saknar Kim när han är borta i veckorna, svarar hon ”ja”, lite blygt. Hon går sista året i gymnasiet och flyttar till samma skola som Kim går på nästa höst.

– Drömmen är förstås en egen lägenhet. Ett litet radhus med en stödperson som finns om det behövs.
– Kim och René ska bo tillsammans och klara det de klarar av. Det är ju det Kim tränar på nu på folkhögskolan. Diska, ha ordning, hygien, tvätt – allt man måste kunna när man bor ensam, säger Lisa.

Båda familjerna har två barn till. För Lisa och hennes man Micke var Kim första barnet och efter honom kom Timmie,  som
är 24, och André,  som är 19 år. René är AnnaLenas yngsta barn. Storasyskonen heter Pierre,  24 år och André,  23 år.
– Jag och min man Perry  har en mekanisk verkstad, och tur är väl det, för René vill inte vara ensam hemma, trots att hon annars är hur kavat som helst, berättar AnnaLena.

Både AnnaLena och Lisa är överlyckliga över att deras ungdomar hittade varandra.
– Det var som en tyngd lyftes från axlarna. All oro bara försvann, säger Lisa och kramar om sin Kim. AnnaLena nickar.
– Jag blev så lycklig när de träffades och det var äkta kärlek från första början. De kunde inte vara ifrån varandra alls. Det sa verkligen klick!

Av Birgitta Forssell Foto Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…