Annons

Annons

Mari Jungstedt: Kärleken och sorgen drabbade mig samtidigt!

Nykära författaren Mari Jungstedt: Mari hann bara vara singel i en månad efter sin skilsmässa, innan den norske författaren Ruben Eliassen kom in i hennes liv. Nu lever de ihop på Gran Canaria, där de också arbetar på ett stort gemensamt bokprojekt.

Mari Jungstedt

Även om hon har en lägenhet i Stockholm, är det på Gran Canaria som Mari Jungstedt, 51, numera tillbringar det mesta av sin tid.

– Det började med att jag och några kvinnliga författarkollegor för några år sedan flög ner till Gran Canaria tillsammans för att arbeta. Vi upptäckte att man på en vecka där nere fick lika mycket gjort som på en månad hemma i Sverige, eftersom det inte fanns något som störde. Dessutom är det otroligt skönt att sitta på en balkong och se ut över havet när man skriver… Då det fungerade så bra att arbeta där hyrde jag så småningom ett hus där. Det var skönt att ha det som tillflyktsort när jag skilde mig hösten 2012.

Annons

Efter att ha levt med samma man i 23 år hade Mari ingen tanke på att omgående slänga sig in i en ny relation. Men bara en månad efter skilsmässan mötte hon norrmannen Ruben Eliassen, 45, som redan då var permanent bosatt på Gran Canaria.

– På Gran Canaria har jag en norska, Tara, som granne. Hon hade hand om min extranyckel och när jag skulle lämna tillbaka den bad hon mig komma till en restaurang, där Tara satt med sin man och Ruben. Då kände jag inte Ruben, jag hade bara hört talas om honom.

Dagen efter ringde Ruben och bjöd ut Mari på lunch.

– Vi pratade oavbrutet och hade himla kul. När vi skulle gå därifrån var Ruben så fräck att han kysste mig.

Några dagar senare åkte Mari till Stockholm. Där såg livet inte lika roligt ut.

– Min bästa väninna Ulrika, som jag hade känt sedan vi båda var 17 år, hade fått beskedet att hon hade cancer i bukspottkörteln och bara skulle leva i några månader till. Jag gick omkring i ett snöigt Stockholm och storgrät, samtidigt som jag pratade med Ruben i telefon. Han var så gullig och stöttade mig jättemycket. Det var nog då som jag verkligen blev förälskad i honom. När jag kom tillbaka till Gran Canaria mötte Ruben mig på flygplatsen. Sedan dess har vi knappt varit ifrån varandra.

Trots detta är Mari och hennes ex-man Cenneth väldigt goda vänner.

– Jag var hemma hos Cenneth senast i går. När vi träffas sitter vi och håller varandra i handen, pratar om vår skilsmässa och gråter en skvätt. Vi var jättelyckliga ihop i många år.

I samma veva som äktenskapet tog slut flyttade båda barnen hemifrån.

– Självklart längtar jag efter Rebecka och Sebastian när jag befinner mig på Gran Canaria. Samtidigt har jag inga problem med att vi inte bor tillsammans längre, säger Mari. Efter att ha funnits till hands för barnen i tjugo år tycker jag faktiskt att det är ganska härligt att vara fri från familjeplikterna och ha mer tid för mig själv. Jag känner mig fortfarande ung och levande.

Mari Jungstedt

Närgånget med Mari:

Vilken bok läste du senast?
– Håkan Nessers kriminalroman ”Svalan, katten, rosen, döden”. Håkan har alltid varit en av mina favoritförfattare.

Vilket är ditt bästa karaktärsdrag?
– Att jag är väldigt glad av mig.

Vilket är ditt sämsta karaktärsdrag?
– Min otålighet.

Vad skrattar du åt?
– Det mesta, inte minst mig själv. Jag har ett högt, bullrande skratt som får många att rycka till. Jag skrattar också mycket åt min norska fästman Ruben, som är väldigt rolig.

Vad gråter du över?
– Jag är väldigt sentimental och gråter ofta när jag ser sorgliga filmer. Till ”Lilla huset på prärien” har jag exempelvis fällt mången tår…

Har du någon last?
– Ja, när jag sitter och skriver vill jag gärna tugga på något torrt och dammigt, som flingor, skorpor eller kex. Jag gillar också att ligga och sola, äta god mat och att dricka vin och champagne. Jag är en riktig livsnjutare!

Har du någon förebild?
– Flera. Affärskvinnan Alexandra Charles gör så många bra saker för kvinnor. Långlöparen Evy Palm, springer ännu var dag trots att hon är över 70 år. Elsie Johansson är en annan underbar kvinna. Hon blev författare sent i livet och skriver fantastiskt.

Vilket är ditt levnadsmotto?
– Lev nu!

Av Linda Andersson Foto: Bonniers


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…