Annons

Annons

Kassler- och rotfruktspaj

En mättande paj med kassler och rotfrukter. Och så god!

Kassler- och rotfruktspaj

4 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
½ purjolök
2 små morötter
2 små palsternackor
400 g kassler
2 msk smör
Äggstanning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
Garnering:
persilja

Annons

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt kallt vatten och kör tills det bildas en degboll. Plasta in degen och låt den vila svalt, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min- uter.
2. Fyllning: Ansa och strimla
purjolöken. Skala och tärna 
morötter och palsternackor och 
förväll i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola i kallt vatten och låt 
rinna av noga. Tärna kasslern. 
Fräs purjolök och kassler utan att det får för mycket färg i en stekpanna med smör.
3. Lägg kokta rotsaker och lök och kassler i det förgräddade pajskalet.
4. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, crème fraiche, salt och svartpeppar. Rör ner osten och
häll över fyllningen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt.
5. Grädda strax under mitten 
i ugnen tills pajen stannat helt och fått fin färg, ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt och fått färg. Känn med sticka. Garnera med persilja.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

 

Prova också:

Kasslergratäng med svamp

Kasslergratäng med krämigt osttäcke

Kasslerpytt med stekt ägg


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…