Annons

Annons

Katarina Wennstam: ”Jag vill skildra unga tjejers tuffa verklighet”

Som ung fick Katarina Wennstam betala ett högt pris för att hon vägrade rätta in sig i ledet. Engagemanget för utsatta flickor föddes efter att hon som 14-åring blev misshandlad av jämnåriga tjejer. 
Nu kommer hennes första ungdomsbok.

Katarina Wennstam

En 17-årig flicka har hittats strypt på ett hotellrum i Stockholm. 16-åriga Alexandra Skarp börjar tillsammans med sina bästa kompisar, Bianca och Charlie, att nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där mordet ägde rum. Snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat. Det är upptakten till Katarina Wennstams senaste spänningsroman, Flickan på hotellet, den första delen i en planerad trilogi med Alexandra Skarp i huvudrollen. Boken är en gastkramande bladvändare som håller läsaren 
i sitt grepp ända till sista sidan. Flickan på hotellet är Katarinas elfte bok i ordningen och samtidigt hennes debut som deckarförfattare för unga.

Tuff verklighet för unga

Även om historien förmår trollbinda även oss i medelåldern och däröver är den i första hand skriven för ungdomar mellan 13 och 20 år.
– Jag kände att det är en målgrupp som jag ville nå, eftersom jag tror att det finns ett behov av en sådan här bok. Jag har varit mån om att inte göra den för snäll och gullig. Verkligheten som många gånger möter våra unga är ju allt annat än gullig. De senaste åren har min tioåriga dotter och hennes jämnåriga varit tvungna att förhålla sig till 
flera uppmärksammade mord på unga tjejer.
– Flickan på hotellet bygger för övrigt på ett verkligt rättsfall, där en 16-årig tjej blev strypt 
under ett samlag på ett hotell. Jag tror inte att rätt sätt att guida 
våra barn ut i vuxenvärlden är 
att byta tv-kanal eller vända på tidningen när det dyker upp 
något hemskt. I stället måste vi prata om det som sker, betonar Katarina när vi ses i hennes hem.
Huvudpersonen Alexandra har en hel del gemensamt med Katarina i samma ålder, inte minst nyfikenheten, det stora samhällspatoset och den uppvaknande feminismen. De första åren av sitt liv levde Katarina dock lyckligt omedveten om orättvisorna i vårt samhälle. Hennes uppväxt i Askim, strax söder om Göteborg, var privilegierad.
– Pappa hade en egen kakelfirma och mamma jobbade som 
laboratorieassistent. Vi hade det väldigt gott ställt och gjorde många semesterresor. Jag var den omhuldade minstingen med tre äldre halvsyskon. Det var aldrig någon som antydde att jag inte kunde göra vissa saker bara för att jag var tjej. Tvärtom brukade det skojas om att jag nog skulle bli en bra boss när jag 
blev stor. Jag växte upp med en känsla av att jag var smart och kompetent och kunde bli precis vad jag ville.
Då Katarina kom upp i tonåren förstod hon att omvärlden i stort inte var tillnärmelsevis lika vidsynt som hennes närmaste omgivning. När hon kysste tre killar under samma termin blev hon stämplad som hora och utsattes för ryktesspridning.
– Mina högstadieår var på många sätt fasansfulla. De andra tjejerna försökte hela tiden sätta mig på plats. De tyckte att jag 
tog för mig alldeles för mycket. I deras ögon betedde jag mig inte som en tjej ska göra. Det gick så långt att jag vid ett tillfälle blev misshandlad av ett gäng tjejer. Den händelsen blev helt avgörande för mitt fortsatta liv. Den födde en revanschlust i mig. Jag bestämde mig för att jag skulle visa mina belackare att jag inte förtjänade deras tillmälen, att personen som de försökte framställa mig som inte var jag. Att jag i dag kämpar för utsatta tjejers rättigheter och försöker ge röst åt dem som inte blir hörda är för mig 
väldigt tätt förknippat med min egen tonårstid.

Skällde ut chefen

Katarina har skrivit berättelser ända sedan hon var liten, men författare kändes inte som något riktigt yrke så därför valde hon 
i stället att utbilda sig till journalist. När hon sökte praktikplats på SVT:s lokala nyhetsstation, ABC fick hon återigen erfara 
att hennes könstillhörighet låg henne i fatet. Chefen för ABC tyckte inte att en ung tjej som Katarina platsade på hans nyhetsredaktion.
– Ett säkert sätt att få mig förbannad är att bete sig sexistiskt. Jag skickade ett långt, argt brev till tv-chefen, varpå han ringde upp mig och sa: ”Jag tror att jag hade fel. Du får jättegärna komma hit och göra din praktik.”
Praktiken ledde vidare till en anställning som kriminalreporter på SVT. Där hittade Katarina snabbt sin egen nisch.
– Mina manliga kollegor tyckte det var mest spännande med dramatisk ”blåljusjournalistik”. Att springa på våldtäktsrättegångar var de däremot inte så 
intresserade av, det överlät de gärna åt mig.
I ren frustration över att behöva komprimera komplexa våldtäktsmål till korta nyhetsinslag på 
ett par minuter skrev Katarina
reportageboken Flickan och skulden, där hon ifrågasatte behandlingen av våldtäktsoffer. Boken fick stort genomslag och gav Katarina flera priser. Plötsligt 
insåg hon att det var skrivandet som hon skulle ägna sig åt och sa upp sig för att bli författare på heltid.

Mötte kärleken på nätet

Drivkraften i hennes författarskap är att skapa debatt och göra skillnad.
– När jag gick över till att skriva spänningsromaner blev jag 
i början väldigt ifrågasatt. Det anses lite fult att skriva deckare, eftersom det finns en sådan kommers kring genren. Men vid det här laget tror jag att folk mer och mer börjar förstå vad jag håller på med. Det är viktigt för mig att mina deckare inte bara är spännande utan också överensstämmer med verkligheten. Det är därför som de flesta av dem bygger på verkliga rättsfall.
När Katarina och hennes dåvarande man fick barn genomgick jämställdheten ett elddop.
– Kvinnor i min generation vill vara jämställda på alla plan. Vi vill inte ha en hjälpreda hemma utan en jämbördig partner, men där släpar utvecklingen fortfarande efter lite grann. Det blev tydligt för mig när jag blev förälder. Det är lite sorgligt att medge det, men jag tycker att tillvaron har blivit lättare att manövrera sedan jag för sju år sedan bröt mig loss från kärnfamiljsnormen och skilde mig.
Bara ett halvår efter skilsmässan kom Katarinas nuvarande livskamrat, Daniel Rosenlind, in i hennes liv.
– Vi fick kontakt via en dejtingsajt på nätet. Efter att vi hade skrivit till varandra ett tag bjöd Daniel ut mig på lunch. Direkt när jag såg honom komma gående emot mig blev jag förälskad. Daniel är min klippa i livet. Han är en otroligt jordnära och stabil person, medan jag är impulsiv och känslostyrd. Jag beundrar Daniel för det jobb han gör som familjeterapeut, och jag vet att han på samma sätt är stolt över mig och mitt arbete.

Lyckliga särbor

Även om de varit ett par i snart sju år och numera är förlovade, bor Daniel och Katarina på skilda håll – hon i sitt hus i Nacka och han i en lägenhet inne i stan.
– Vi har tittat på hus tillsammans och till och med bråkat om vi ska bo ihop eller inte, men i slutändan har vi kommit fram till att det absolut bästa alternativet för oss just nu är att bo på var sitt håll med tanke på barnen. Kanske flyttar vi ihop en vacker dag när våra barn har blivit större.
Katarina ser många fördelar med att vara särbo.
– Jag tycker att det är häftigt att jag och Daniel är ihop enbart av fri vilja, för att vi är kära i varandra. Inte för att vi äger en massa saker tillsammans som det skulle bli komplicerat att dela på om vi gick isär. Dessutom får vi möjlighet att längta efter varandra, vilket är underskattat i kärleksrelationer.
Det stora molnet på Katarinas himmel är att hennes kropp inte alltid samarbetar så som hon skulle önska.
– Jag har stora problem med smärtor i ryggen och migrän. På grund av migränen måste jag avstå från mycket, exempelvis bullriga middagar, stora fester och alkohol. Jag tvingas också tacka nej till många förfrågningar. Men på något sätt får jag ändå ur mig böcker hela tiden. Jag har bokprojekt planerade för de närmaste fem, tio åren. Hur gammal jag än blir kommer jag inte att hinna skriva alla böcker som jag vill skriva.■

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Vilket är ditt bästa karaktärsdrag?
– Ilskan, den är en drivkraft i positiv bemärkelse. 
Jag skulle inte jobba med det jag gör om jag inte 
kände en sådan vrede över sakernas tillstånd, framför allt när det gäller 
hur tjejer och kvinnor 
behandlas i samhället.

Vilket är ditt sämsta 
karaktärsdrag?
– Ilskan. Jag kan bli väldigt 
arg över småsaker, som en felparkerad bil eller att barnen inte plockar upp efter sig hemma. Den stora utmaningen i min vardag är att välja mina strider.

Vilken är din käraste ägodel?
– Datorn. Det blev tydligt hur kär datorn är för mig när jag 
för två år sedan hade inbrott hemma och blev av med den. Som tur var kunde jag 
återskapa det mesta
som fanns i datorn.

Nämn en bok som har betytt mycket för dig.
– Per Anders Fogelströms Stockholmssvit. Den är fortfarande helt magnifik. 
Jag håller just på att läsa 
om den.

Vilket är ditt mest 
minnesvärda telefonsamtal?
– Det sista telefonsamtalet med min pappa 2011. 
Han bodde på Mallorca och hade haft cancer i tio år då 
det började gå utför. Det var
väldigt speciellt att veta att 
när jag hade lagt på luren skulle jag aldrig prata med honom igen. Vi visste båda två att det var ett avsked. Två dagar senare dog pappa.

Nämn en förebild inom yrket.
– Märta Tikkanen. Hon är en av de författare 
som har berett väg för oss kvinnliga författare av 
i dag genom att skapa sig utrymme för att skriva. 
Märta tog hand om sina fyra barn på dagarna 
och satt och skrev på nätterna.

Vilken är din favoritplats?
– Mallorca! Det blir fyrtionde året i rad som jag åker dit i sommar. Mallorca är som ett andra 
hem för mig. Trots att jag har varit där så många gånger hittar jag fortfarande nya ställen på ön varje år.

Det här är Katarina Wennstam
Yrke: Författare 
och journalist.
Ålder: 43 år.
Familj: Barnen Emil, 13, och Moa, 10, samt särbon Daniel Rosenlind, 47, 
och hans tre barn.
Bor: I villa i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Aktuell: Med ungdomsromanen Flickan på 
hotellet (Rabén och Sjögren). I augusti kommer Katarinas nya vuxenroman Gänget.

Av Linda Andersson
Foto: Ulf Berglund och IBL

Läs också:

Suzanne Reuter om sitt engagemang för utsatta barn

Malou von Sivers om uppväxten: Jag var ständigt rädd

Elise Lindqvist hjälper prostituerade kvinnor

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…