Annons

Annons

Katten kom hem efter 15 år

Sirja Nilsson:

– Min katt kom tillbaka efter 15 år på rymmen!

En vinterkväll för 15 år sedan smet Sirja Nilsson lilla ettåriga katt Majakka ut i snöstormen. Han kom aldrig hem igen och hon har i alla år trott att han vart död. Men så en dag ringde telefonen…

 

Annons

Katten Majakka träffar sin matte Sirja igen efter 15 år på rymmen

Snacka om överlevare med hög svansföring. Det har gått 15 år sedan den där dagen när Sirja Nilsson i Sjövik utanför Göteborg senast såg sin lilla katt.

Då var han en liten busig och pigg ungkatt som var mer nyfiken än sitt eget bästa. Under ett snöoväder smet han ut när Sirja skulle gå och sedan såg familjen honom aldrig igen. Att Majakka fortfarande skulle kunna vara i livet tog hon som uteslutet. Månader av dörrknackande och uppsatta lappar ledde ingenstans.

–  Som jag letade! Jag satte till och med in en annons i tidningen. Men ingen hade sett honom, säger Sirja till Norrköpings Tidningar.

När Sirja gett upp allt hopp skaffade hon en ny katt. Och sedan två till. Två har hunnit bli gamla nog att avsluta sina jordeliv. Men inte Majakkas.

Vad Majakka tog sig för efter den där snöstormen 1998 är en gåta. Men han frös inte ihjäl, som matte trodde, för nu i augusti så dök han plötsligt upp utanför Norrköping – 15 år senare och 22 mil från sitt ursprungliga hem.

Då strök han omkring utanför Tove Carmebys lägenhet i Åby utanför Norrköping. Enligt grannar hade han hoppat ur en möbelleverans och den 7 augusti sökte han sig till Toves hus. När den mörkbruna katten stannade så tittade Tove för att se om han hade halsband. I stället hittade hon och dottern en ID-märkning. Via kennelklubben fick de fram att han hette Majakka och var född 1997.

Katten Majakka hittades igen, välnärd och fin, efter att ha rymt 15 år tidigare 

– Då började mitt detektivarbete! Den här katten ska tillbaka till sin ägare, tänkte jag, berättar Tove i Norrköpings Tidningar.

När Tove till sist ringde till Sirja trodde Sirja inte sina öron.

– Jag trodde att det hade skett någon slags förväxling – min katt stod ju bredvid mig! Men när de sa Majakkas namn började jag ana vilken katt det handlade om.

Att Majakka har bott hos någon som tyckt om honom är uppenbart. Han är välnärd, gosig och helt orädd. Men som sagt, helt klart 15 år äldre.

– Jag är tacksam att han har blivit så väl omhändertagen, och de som har haft hand om honom under alla år får gärna höra av sig.

– Vill de ha tillbaka honom, de som han är van vid, så får de självklart det. Annars behåller jag honom. Det är mitt ansvar att se till att han har det bra, avslutar Sirja Nilsson.

Av Året Runt

Foto: Mikael Strand, Håkan Sjöström


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…