Annons

Annons

Kattexperten Susanne Hellman Holmström svarar på nya läsarfrågor!

Anders Paulsson

Vill du fråga Susanne om  din katts beteende och fostran? Skriv till Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm. Märk kuvertet ”Kattfrågan”. Du kan också mejla din fråga till [email protected]

Annons

Måste jag avliva min katt?

Jag har två hittekatter boende hos mig, Aslan, ca 8 år,  och Caspian, ca 4 år, Båda är kastrerade hankatter. Vi bor på landet och katterna är fria att gå var och hur de vill.  Aslan är en ”gosekatt” av stora mått och söker mycket uppmärksamhet och kontakt. Caspian är mer avvaktande och reserverad. Han är annorlunda även på andra sätt; han håller sig inte torr och ren på samma sätt som Aslan och han är klumpig, det låter i golvet när han går. Om man kan prata om katters motorik skulle jag säga att Caspian har dålig motorik.
Problemet är att Caspian kan hoppa på och bita mig om jag sitter och läser eller om jag försöker klappa honom när han sträcker ut sig på golvet. Det mest otäcka är att det händer att han attackerar mig – klöser och biter mig i huvudet – när jag ligger och sover.
Jag har rådfrågat en veterinär som ansåg att det nog inte fanns så mycket att göra, alternativet skulle vara att avliva honom. Finns det verkligen ingen annan väg att gå? Ibland tänker jag att hans beteende måste bero på något, att han vill något. Hjälp!

Gilla Året Runt på Facebook

Anette K

Susanne svarar:

Nej, nej, nej, avliva inte din katt utan att ha hittat bakomliggande orsaker till hans beteende.  Det finns alltid en orsak till att en katt gör som den gör, det gäller bara att hitta vad som triggar igång det.
Caspian bör till att börja med undersökas av en kattkunnig veterinär, för att utesluta fysiska fel. Kanske beror hans beteende på att han har ont någonstans. Om veterinären inte hittar något fel, gå vidare till en beteenderådgivare för att kartlägga kattens personlighet och beteende. Man hittar nästan alltid direkt en orsak till kattens beteende som kan åtgärdas på många olika vis.
Innan du kontaktar en kattbeteenderådgivare kan du prova att sätta in en feromonadapter i eluttaget och att köpa en speciell kattmat som har en lugnande effekt på hjärnan. Använd dessa produkter i minst fyra veckor för bästa resultat. Avliva inte din katt utan gå till botten med problemet!

 

Hankatten gillar inte kattungarna

Vi har precis skaffat två kattungar och har även en äldre hankatt. Vår äldre katt är alltid i närheten, men kommer han in och får syn på någon av kattungarna går han ut igen. Han är inte aggressiv eller något utan han kollar på dem och går ut. Är det för att det är nytt för honom eller känner han sig inte hemma längre? Det är jätte jobbigt att se honom där ute när han egentlige vill komma in… Vad ska jag göra?

Filippa, 17 år
Susanne svarar:
Din äldre katt känner sig inte säker på sitt revir – er bostad – längre och väljer därför att inte komma in. Du måste se till att han vågar sig in igen. Ge honom inte mat ute utan försök locka in honom så att han äter inne.
Se till att han blir belönad med en godbit varje gång han tar modet till sig och kommer in. Stäng in kattungarna och låt er äldre katt få ”egen tid” under en timme eller två. Lek med honom, kamma och borsta honom om han gillar det. Gör sådant som han tycker om.
Men acceptera inte att han väljer att vara ute, utan ”jobba” in honom.
Lycka till!

 

Av Marie Flodin Foto: Anders Paulsson


1 kommentar


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…