Annons

Annons

Varför kissar katten inne?

Anders Paulsson

Året Runts kattexpert Susanne Hellman Holmström svarar på frågor om allt som rör katter. Vill du också ha hjälp? Skicka din fråga till: Kattfrågan!, Året Runt, Box 27715, 115 91 Stockholm. Eller mejla din fråga till [email protected]

Annons

Varför kissar Nisse inne?
Sedan ett år tillbaka markerar min katt Nisse, 4 år, överallt hemma. Vi kastrerade honom för ca 4 månader sedan, men beteendet är kvar. Han gör det gärna framför någon av oss vuxna i familjen. Och alltid på väskor som hamnar på golvet. Ska prova en hormonutsändare, men vi vill hjälpa Nisse med vad som saknas honom. Något är det ju som bekymrar lilla Nisse. Vill tillägga att vi även har en 3-årig Josef, okastrerad, men med honom är det inga problem. De går jättebra ihop och är båda utekatter, vi har kattlucka. Båda är bondkatter och vi skaffade dem båda vid 12 veckors ålder.
/Jana

Gilla Året Runt på Facebook

Det är vanligt att katter urinmarkerar när de inte är kastrerade. Kanske du behöver kastrera hans kompis också, för att få ett lugn i din kattgrupp. Katter som kissar på fel ställen kan ha urinvägsbekymmer och då är ett veterinärbesök det som gäller först. En annan vanlig orsak kan vara att katten är missnöjd med sin toalåda. Om man har två katter bör man ha tre kattlådor. Katter gillar mjuk klumpbildande kattsand, och gärna mycket sand i lådorna så de kan gräva ordentligt. Har du rätt antal lådor, bra kattsand och rena kattlådor kan man börja fundera på om Nisse kanske revirmarkerar. Då kissar de i regel på saker som förändrar sig i doft eller sådan saker som har varit utanför kattens revir = utanför dörren. Typiskt är att kissa på skor, väskor, kläder som ligger på golvet och nya saker. Prova att sätta in en feromonadapter i eluttaget och att skaffa en feromonspray som du sprayar på väskorna. Feromoner sänder en trygghetsdoft för dina katter och om det är tal om en revirmarkering kommer feromonerna att hjälpa Nisse att bli lugnare och tryggare i sitt eget revir.
/Susanne

shutterstock_72200833
Zigge-Loo sitter vid dörren och skriker
Jag köpte en Maine Coon för 3,5 år sedan. Efter 2.5 år köpte vi en sibirisk katt för att jag trodde att Zigge-Loo skulle uppskatta sällskap, men så blev det inte. De första två veckorna gick bra, då lekte de och låg tillsammans, men sen började Zigge-Loo fräsa och morra. Jag tog kontakt med en katthomeopat som gav honom medicin, cham 1M. Han blev bättre och vi gav honom flera kurer. Efter ett tag reagerade han inte på medicinen utan fräste och morrade även åt oss.
Till sist omplacerade vi honom. Han slutade morra och fräsa efter ett tag och han är så go och mjuk mot sin nya familj. Hos oss hade han en liten kattgård att vara i, de går ut med honom i koppel två gånger per dag och han har tillgång till innätad balkong. När de har varit ute är han lugn ett tag, men efter en stund jamar och skriker han och vill ut igen. Vad kan vi göra för att han ska finna ro i sitt nya hem?
/Gun, Timrå

Vad härligt att Zigge-Loo blev en glad katt igen! Men nu låter det som om han börjar styra i den nya familjen. Att han får bestämma när han vill gå ut i den spännande världen utanför. När katter börjar tjoa vid dörren gäller det att inte bry sig om det utan låtsas som man inte hör. Annars är risken stor att han kommer att sitta vid dörren och skrika i tid och otid. För varje gång man låter honom gå ut när han kräver det är en belöning för honom och han kommer att skrika ännu mer.Se till att det händer mer roliga saker inomhus istället. Aktivera honom tre gånger om dagen med spännande lekar. Jaga, springa, hoppa och klättra är det bästa katter vet. Då blir livet roligare inomhus och skrikandet vid dörren kommer att försvinna.
/Susanne

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…