Annons

Annons

Kenneth Wahlberg i Nya Vikingarna: Därför ställde vi in bröllopet

Han hade en tuff uppväxt som kantades av kriminalitet, alkohol och skadegörelse. Nu har Kenneth Wahlberg lugnat ner sig och gör succé som sångare i 
Nya Vikingarna.

Det är en gigantisk mantel att axla, men har man rest landet runt som Elvis under tio år har man övat rejält.

Kenneth Wahlberg har axlat Christer Sjögrens roll och tar nu killarna 
i bandet Nya Vikingarna vidare.

Vi talar om charmige Kenneth Wahlberg, 47, som i höstas tog över som sångare 
i legendariska dansbandet 
Vikingarna. På en välbesökt presskonferens på Golden Hits i Stockholm satt både bandets första sångare Stefan Borsch och ikoniska Christer Sjögren och gav Nya Vikingarna och Kenneth sin välsignelse att väcka nytt liv i bandet efter 14 år i malpåse.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Det här är en helt unik chans att få gå in och starta upp ett gammalt band av den här kalibern. Vikingarna är en gammal favorit till mig, förklarar Kenneth när jag möter honom kvällen innan han ska göra sin tredje spelning med Nya Vikingarna på en Ålandsbåt.

Han läppjar på en öl och förklarar att han gärna njuter av en kall sådan. Men i motsats till sin företrädare Christer Sjögren, som många gånger berättat om hur lätt det är att ”koppla av” med en öl och en whisky efter en spelning och plötsligt så har njutningen blivit ett missbruk, så är Kenneth försiktig.

– Jag hade min period när jag var ung. Vi bodde i en förort till Malmö och första gången jag var full var i tredje klass. En klasskompis pappa hade bananlikör och ägglikör hemma så vi gick dit på lunchen. När vi kom tillbaka till skolan trodde vår lärarinna att vi hade maginfluensa… Men jag hade en tuff period, från femman till det att jag var ungefär nitton år, sedan lugnade jag ner mig.

Kenneth Wahlberg och Christer Sjögren. Bild: IBL Bildbyrå

Det är svårt att förstå att den här killen gjorde en hel del bus och dumheter i unga år. Men han berättar målande om mindre inbrott, skadegörelser och när han målade ”stoppa klottret” på sin skola med två meter höga bokstäver.

– Vi tyckte vi gjorde det med glimten i ögat när vi rollade texten på väggen. De fick blästra bort det. Man ser fortfarande vad det står om man tittar noga …

Fri uppfostran

Med tanke på den bitvis struliga uppväxten kan man tro att Kenneth skulle vara en sträng pappa till sina tre barn. Men han har en pedagogik som stavas fri uppfostran.

– Man ska avdramatisera allt så mycket det går och jag tycker att de ska lära sig av egna misstag. Så fort man sätter stopp för saker är risken att de gör revolt, antingen 
tidigt eller när de har flyttat hemifrån. Jag vet många som tycker att jag var konstig när jag lät min dotter tatuera sig när hon var femton år. Men det är hennes kropp, jag tänker inte betala när, eller om, hon vill ta bort det.

Att Kenneths tes åtminstone har fungerat i hans barns fall är han nöjd med.

– Jag har fått lära mina barn att busa. Jag var själv en sådan ”jävelunge”. De har fått slangbellor och jag har lärt dem skjuta med ärtrör. I dag är de fantastiska barn som inte behöver göra revolt.

Kenneth har  Sebastian, 21, och Ellinor, 18, från ett tidigare äktenskap och 10-årige Fabian med nuvarande flickvännen Sandra.

Han hade tidigt bestämt att han ville ha fyra barn. Men med sin första fru blev det svårt och många tårar fälldes. De fick tre missfall och ett utomkvedshavandeskap innan försöken till slut bar frukt.

– Det var väldigt jobbigt, men det är naturligtvis värre för kvinnan, säger Kenneth och fortsätter:

– Det var fruktansvärt och man blir uppgiven. Vi trodde i princip inte att vi skulle få barn, men det var ju värt att kämpa för.

Friade på scen

Inledningens tes om Elvis Presley bör nu få sin förklaring.

Kenneth är en Elvis-fantast av stora mått. Så pass att han för många år sedan tog alter egot Ken Wegas och blev professionell Elvis-imitatör innan han efter tio år la ner den karriären med en storslagen konsert på Malmö Live i sin hemstad. En föreställning som skulle krönas på ett alldeles speciellt sätt.

– Jag hade dagen innan bestämt mig för att fria under kvällen. Det var sista spelningen och dags för sista låten. Jag tackade alla som funnits där under karriären, men innan hade jag kollat säkert tio gånger att ringen låg där den skulle vid scenkanten. Jag hade köpt en billig för jag visste att hon inte skulle vilja ha den utan välja en egen, förklarar Kenneth insiktsfullt.

Kenneth friade till sin Sandra från scen, men så hände något…

Det var en ytterst liten krets som visste att frieriet skulle äga rum. Bara kapellmästaren i bandet var informerad. Så drog han upp en ytterst motvillig Sandra på scen inför åttahundra personer.

– Sandra undrade vad hon skulle göra där, men gick med på det. Så gick jag ner på knä och sjöng ”I can’t help falling in love” och frågade om hon ville bli min fru. Hon svarade ja.

Där hade historien kunnat sluta med bröllop och ett lyckligt familjeliv. Men någonting skavde hos båda.

– Vi började planera för bröllop. Vi skulle gifta oss på Malmö Live där frieriet ägt rum, men på deras takbar på tjugosjunde våningen med utsikt över hela stan, berättar Kenneth och ler.

De började skriva inbjudningslistor, och datumet var spikat under 2016. Men när det började närma sig märkte båda att ingen av dem tog tag i det sista. En kväll nämnde en av dem elefanten i rummet.

– Vi frågade oss om vi verkligen skulle göra det och båda sa bara ”nä”. Det dog liksom ut. Det var inget bråk, inget sådant, bara en insikt att vi skulle skita i det.

Kenneth rättar till sin scarf han har runt halsen. Han är klädsamt brunbränd och har ett bländvitt leende som han avslöjar är fusk. Han bleker sina tänder och medger att han är fåfäng.

– Det var ju drastiskt. Men vi flyttade isär, ingen var arg på den andre. Vi fortsatte umgås och käka middagar med barnen.

Rädda om varandra

Det här var förra sommaren. Kenneth hade fått klartecken från Vikingarnas Jörgen Arnemar, som äger varumärket, att använda namnet Vikingarna.

I samma veva hade Kenneth och Sandra börjat inse att de trots allt inte kan leva utan varandra. De hade varit ett par i sjutton år och varför slänga det de hade i sjön?

– Vi var båda rädda att den andre skulle träffa någon. I samband med presskonferensen började det hända grejer. Vi tog ju bilder inför det och jag blev jävligt snygg på några av dem. Det måste ha varit det, skojar han.

Kenneth och killarna i Nya Vikingarna.

Trots den lyckliga vändningen medger Kenneth att han inte varit så lätt att leva med alla gånger. Alla turnéer och det faktum att han är en perfektionist och entreprenör som går ”all in” i vad han än företar sig har självklart tärt på relationen.

– Jag har inte varit drömkillen alla gånger. Sandra har tagit extremt mycket ansvar för hemmet och familjen vilket gjort att jag kunnat göra allt som jag velat. I dag vaknar jag upp varje morgon och tänker: ”Vilken jävla tur jag har.” Vi är mer rädda om varandra nu, det är nog den stora skillnaden. Det är som en nyförälskelse, vi skickar sms med hjärtan och gör små saker för varandra i vardagen. ”Sätt dig och kolla på tv så fixar jag det här”, säger Kenneth och ser lycklig ut.

Sandra är lika övertygad om att de har gjort rätt.

– Sjutton år är en lång resa och när man är på väg att förlora varandra blir man rädd. När han flyttade ut kändes det som att hugga av en arm, förklarar hon.

En självklar fråga är ju hur barnen har upplevt den här berg-och-dalbanehistorien? Svaret förvånar.

– De var självklart arga i början, sedan har det varit rätt lugnt. Men när vi började umgås igen tyckte de att vi skulle bestämma oss. De blev lika arga när vi blev ihop igen, haha.

Något nytt bröllopsdatum är inte bestämt. Kenneth inser dock att de måste göra det någon gång.

Flörtade med damerna

Trots att Kenneth är lycklig sambo igen visade spelningen med Nya Vikingarna på en Finlandsfärja att kvinnorna faller för Kenneth med besked.

– Det var tre kvinnor som gav mig sitt hyttnummer. De viskade i mitt öra när de kom fram till scenen och sa att de bor där och där. Jag är inte den smalaste och mest vältränade. Hur tänker de?

Blivande hustrun är däremot van vid att kvinnor attraheras av Kenneth. Under Elvis-tiden spelade han naturligtvis på sin charm och flörtade med damerna i publiken.

– Det är ju teater, jag charmar gärna från scenen, så länge man håller det på rätt nivå…

Siktar på Mellon

Nu ska Kenneth och killarna i Nya Vikingarna ta bandet vidare.

Första skivan ”Kramgoa låtar 30” släpps i dagarna. Den här gången är det flera riktigt tunga och oväntade låtskrivare som bidragit med alster. Bland annat har Per Gessle gett dem en låt som Kenneth skrivit svensk text till.

Dessutom skickade de in en låt till årets Melodifestival, men kom inte med. Enligt Kenneth är den lika bra och direkt som ”Eloise” och Black Jacks ”Inget stoppar oss nu”. Att komma med i Mellon någon gång är ett av Kenneths och bandets stora mål.

Text: Hans Shimoda, Allas
Foto: Peter Ericsson, 
Johan Carlen, 
Rickard Eriksson, Pressbild

Läs också:

Dansbandsartisten Christer Sjögren: Min fattiga uppväxt har gjort mig ödmjuk


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…