Annons

Annons

Visst kan du fortsätta jobba efter pensionen!

Kerstin valde att gå i förtid från jobbet på flygbolaget. Nu jobbar hon extra i en zooaffär. Ett kul sätt att få lite extra pengar i plånboken.

Kerstin vågade starta ett nytt yrkesliv - förverkligade sin dröm efter 60! Foto: Irmi Persson

Kerstin vågade starta ett nytt yrkesliv – förverkligade sin dröm efter 60! Foto: Irmi Persson

Kerstin Lövén parkerar sin lilla Nissan Micra vid vägkanten i ett villaområde i södra Stockholm. I dag vankas det långpromenad runt Långsjön med blandrastiken Alice, Kerstins följeslagare i livet de senaste 13 åren.
– När jag köpte henne var hon helt svart, men nu börjar hon bli grå om nosen, säger Kerstin och klappar om sin kompis.
Kerstin är uppväxt med hund och har hållit på med hästar i större delen av sitt liv. Men fram till pensionen var djurintresset något hon fick utlopp för enbart på fritiden.
– Jag började på Linjeflyg på Bromma 1975 och jobbade då både på marken och som flygvärdinna. När SAS senare köpte Linjeflyg fortsatte jag som flygvärdinna, berättar Kerstin.

Annons

Ville kunna ta med hunden
Hon trivdes länge med sitt jobb. Men när flygbolaget började göra nedskärningar nappade Kerstin på erbjudandet om att gå lite tidigare än vid den normala pensionsåldern som var 60 år.
– Jag var 57 då och började känna mig rätt mätt. Dessutom hade jag precis skaffat Alice och ville vara mer med henne. Så jag lämnade in min ansökan om att sluta och fick den beviljad.
Kerstin hade inga direkta planer på att börja jobba med något annat efter pensionen. Däremot siktade hon på ett fortsatt aktivt liv med hund och häst, och en dag fick hon ett tips av en stallkompis.
– Hon berättade att en zoobutik i närheten av stallet sökte folk och att det kanske kunde vara något för mig.

Gillar kunderna och kollegerna
Kerstin, som både gillade djur och hade lång erfarenhet av service, traskade i väg till butiken och hörde sig för.
– Jag ville gärna göra något och tyckte att djurbranschen borde passa mig. Dessutom skulle jag ju kunna ha med mig Alice på jobbet.
Nu har Kerstin jobbat regelbundet i butiken i elva år. Oftast blir det ett par dagar i veckan, ibland lite mindre och ibland mer. Det ger några tusenlappar extra varje månad, pengar som Kerstin sparar för att ha en buffert om det skulle behövas.
– Jag har en hygglig pension så jag kan lägga undan det jag tjänar. Pengarna kommer dock i andra hand. Jag jobbar för att jag gillar kunderna och mina arbetskamrater.
I butiken känner Kerstin att hon gör nytta för andra. Med sin erfarenhet kan hon bidra med råd och tips om både produkter och djurskötsel.
– Jag kan sortimentet och har lätt för att bonda med kunderna. Många har handlat i butiken länge och det känns som att de har förtroende för mig.

Jag som en mormor åt mina unga kollegor – det är mysigt

Att ha ett jobb att gå till är också ett sätt hålla sig aktiv och ”med”. Kerstin gillar att ha rutiner och en anledning att ta sig ur huset. Hon skulle till och med kunna tänka sig att jobba någon dag till i veckan.
– Om det var något meningsfullt så. Kanske på kafé, för det har jag aldrig gjort tidigare. Det är roligt att testa nya saker.
De flesta av Kerstins kollegor är yngre tjejer, vilket hon tycker är väldigt positivt.
– Jag blir lite som en mamma eller mormor för dem. De anförtror sig åt mig och vi umgås privat ibland.
Kerstin drar sig heller inte för att rycka in och hjälpa till när tjejerna behöver hjälp med praktiska saker. Som att lägga upp för långa byxor.
– Det såg så trist ut när de släpade i golvet så jag sa att ”nu får ni ge byxorna till tant Kerstin så ska jag sy upp dem”!
En stor fördel med att jobba som pensionär är att det är väldigt fritt, menar Kerstin. Hon är timanställd och inte beroende av jobbet. Det betyder att hon kan göra lite som hon vill och även säga ifrån om det behövs.
– Att ha ett jobb på det här sättet är väldigt uppiggande. Så länge jag är frisk och tycker det är roligt kör jag på.

 

Det känns bra att kunna dryga ut pensionen1 Foto: Shutterstock

Det känns bra att kunna dryga ut pensionen1 Foto: Shutterstock

 

5 fiffiga tips som ger dig mer pengar

Att jobba efter pensioneringen är skattemässigt fördelaktigt. Är du född efter 1938 tjänar du dessutom ihop till mer pension.

Pia Blank Thörnroos är skattejurist på skatteverket.

Pia Blank Thörnroos är skattejurist på skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, ger sina bästa tips:

1. Får dubbla avdrag. Genom att jobba som pensionär får du både det förhöjda grundavdraget för pensionärer och jobbskatteavdrag på det du tjänar. Grundavdraget får du automatiskt, det är inget du behöver ansöka om. Det är lite högre än grundavdraget för dem som arbetar. Jobbskatteavdraget är dock det samma för alla.

2. Fyndläge för dem som är födda efter 1938. Du fortsätter att jobba ihop till mer pension om du är född senare än 1938 för då betalar arbetsgivaren in pensionsavgift åt dig.

3. Löneförhandla smart in i det sista. Är du född före 1938 betalar arbetsgivaren ingen avgift alls och du får då heller ingen pensionsgrundande inkomst. Använd det som argument för att få upp lönen lite – du är ju ändå billigare att anställa än en yngre person!

4. En pensionär kostar inte mer. Du kanske har hört om försämrade villkor för arbetande pensionärer? Enligt ett förslag i höstbudgeten skulle det åter bli dyrare att anställa pensionärer via en särskild löneskatt på förvärvsinkomster. Men förslaget gick aldrig igenom. Om du är anställd blir det i nuläget alltså ingen skillnad alls mot hur det varit tidigare. Det kan dock ändras när vårpropositionen kommer i april.

5. Hyr ut rum hemma avdragsgillt. Att driva Bed & Breakfast hemma kan vara en bra idé om du har gott om plats och gillar att ha gäster. Du får nämligen hyra ut rum för upp till 50 000 kronor om året i din privatbostad helt skattefritt.
Så här funkar det:

Schablonregeln är att du får hyra ut för upp till 40 000 kronor men du får dessutom göra avdrag med 20 procent på det du drar in. Det betyder alltså ytterligare 10 000 skattefria kronor, totalt 50 000. Tjänar du mer är det kapitalbeskattning som gäller.

Text & foto: Irmi Persson


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…