Annons

Annons

Kladdkaka med chokladglasyr

En klassisk kladdkaka med grädde och färska bär gör sällan någon besviken. Chokladglasyren gör den extra lyxig!

Kakan går förstås lika bra att äta utan bär och grädde. Prova en klick syrlig fet yoghurt eller crème fraiche istället. Eller varför inte glass!

Kladdkaka med chokladglasyr 
och bär

10–12 bitar
100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Annons

Glasyr:
100 g mörk choklad av god kvalitet
1 dl vispgrädde

Topping:
3 dl vispgrädde
valfria bär, t ex blåbär, jordgubbar, röda vinbär i klasar

Garnering:
siktat florsocker
citronmeliss eller myntablad
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen.
2. Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
3. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker; sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda strax under ugnens mitt,
ca 20 minuter. Låt svalna helt.
4. Glasyr: Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om tills chokladen har smält helt. Fördela glasyren över kakan, använd en sked
eller en palett. Låt glasyren svalna.
5. Vid servering: Vispa grädden fluffig. Toppa kakan med grädde och bär. Sikta över florsocker och garnera med citronmeliss eller mynta.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Toscakaka med choklad

Fikasuccé: Kladdkakemuffins med jordgubbar

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…