Annons

Annons

Klart i natt: 4,5 miljoner svenskar förlorar tv-kanaler

Förhandlingarna i tv-bråket mellan Discovery Networks och Comhem/Boxer har strandat. I natt släcktes en lång rad kanaler hos 1,8 miljoner svenska hushåll.

För alla svenskar med Comhem/Boxer som satt och tittade på tv natten mot fredag blev det ett snöpligt slut – åtminstone för de som såg på kanaler från Discovery. Då hade förhandlingarna strandat mellan tv-jätten Discovery Networks och Comhem/Boxer kring ett nytt avtal, vilket ledde till svartruta.

Annons

Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport 1, Eurosport 2, Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery ID, Discovery Science, Discovery Channel och Discovery World släcktes helt enkelt ned. Totalt drabbas 4,5 miljoner tittare, enligt Aftonbladet. Då försvinner bland annat de populära Kanal 5-programmen ”Sofias änglar”, ”Wahlgrens värld” och ”Breaking News”.

Gilla Året Runt på Facebook

– Vi har inte lyckats teckna ett avtal. Vi beklagar att det här händer. Vi är mycket ledsna å våra kunders vägnar. Vi jobbar på en lösning att försöka nå ett avtal så fort som möjligt, säger Fredrik Hallstan, presschef för Comhem, till tidningen.

”Sofias Änglar” är ett av Kanal 5:s populära program. Bild: Magnus Ragnvid/Kanal 5.

Discovery beklagar också situationen som har uppstått.

– Vi förstår och delar verkligen frustrationen som tittarna känner. Det är sorgligt och beklagligt att de hamnar i kläm i en sån här förhandling. Men tyvärr är situationen så här: ComHem/Boxer kontrollerar idag över 50 procent av den svenska TV-marknaden. Just nu använder de sin storlek – och sin grindvaktsroll mellan våra program och TV-tittarna – för att diktera och pressa fram villkoren för ett avtal. Det är inte okej. Och det är inte heller långsiktigt hållbart för den svenska innehållsindustrin, säger Henriette Zeuchnert, VD för Discovery Networks Sweden, i ett pressmeddelande.

Tuffa förhandlingar

Förhandlingarna för att parterna skulle nå ett avtal pågick under hela torsdagen. Comhem och Boxer ska ha bett om att få förlänga avtalet över helgen, men lyckades inte.

– De har sagt nej till det, säger Fredrik Hallstan, presschef för Comhem.

Discovery beskriver det som en ”principiell fight”.

Kanal 5:s ”Breaking News” med Filip & Fredrik ses av många. Bild: Marcus Ericsson / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

– Det vi sett av ComHem/Boxer är en motpart som sysslar med tricks och kurragömmalekar med oss och sina kunder – alltså nära hälften av Sveriges befolkning. Allt ComHem/Boxer har sysslat med de senaste två månaderna är taktiska fördröjningar, och att i media låtsas vara intresserade av stora sportsändningar och underhållningsprogram. Men vid förhandlingsbordet sätter de inte samma värde på det innehållet, säger Henriette Zeuchnert, VD för Discovery Networks Sweden, och fortsätter:

– Under torsdagen, sista dagen på vårt avtal, fortsatte ComHem/Boxer kräva både mer rättigheter av oss – och att få betala mindre. Tycker verkligen ComHem/Boxer att det är rimligt?

Vill fortsätta förhandla

Båda parterna säger sig vilja få till en lösning och är redo att förhandla vidare. Fredrik Hallstan, presschef för Comhem, berättar under fredagsmorgonen till Expressen att de hoppas på en snabb lösning.

– Vår ambition är att det här ska lösa sig i helgen, säger han.

Text: Cecilia Ahle


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…