Annons

Annons

Klart: Skärpt lag mot rattsurf 2018

Nu skärps förbudet mot rattsurf. "Det är händerna på ratten som gäller", säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare åt infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Slutknappat bakom ratten i februari. Bild: IBL

Det finns redan lagar kring hur förare får hantera mobilen i trafiken. Och än så länge så kan bilister till exempel uppdatera Facebook och kolla kartan under färd så länge det inte utgör en trafikfara.

Annons

Undersökningar visar också att många både filmar och skickar sms under färd samtidigt som många upplever att det är en trafikfara.

Nu ska reglerna dock skärpas.

Från och med i februari 2018 blir det förbjudet att ens hålla i mobiltelefon ”eller annan kommunikationsutrustning” när man kör.

Nya regler från februari

Förändringen föreslogs tidigare i höst efter att Transportstyrelsen utrett frågan. Och efter ett regeringssammanträde är det nu klart att lagen ska skärpas med en ändring i trafikförordningen.

Gilla Året Runt på Facebook

En ändring som alltså träder i klart i februari 2018.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Jag vill kräva mobilvett av barn och vänner

Undersökning: Allt fler använder mobilen när de kör bil

Nya uppgifter: Så här ska du ladda mobilen – egentligen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…