Annons

Annons

Klassisk semla med chokladtwist

Fettisdagen måste firas med en extra twist! Fyll din semla med mandelmassa och riven mjölkchoklad.

semla med chokladtwist

LÄS OCKSÅ: 5 alternativa fyllningar om du inte gillar mandelmassa

24 semlor
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g tärnat smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
1/4 tsk salt
1 tsk finstötta kademummakärnor
13- 14 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakningen
1 uppvispat ägg

Annons

Fyllning:
400 g mandelmassa
1 dl mjölk
50 g riven mjölkchoklad

Garnering:
7 dl vispgrädde
kakaopulver

Använd gärna matberedare monterad med en kniv. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smörtärningar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen till en blank och smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen under bakduk ca 40 minuter. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma två längder och dela dem i 12 bitar. Forma släta bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägget. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (ca 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula inkråmet och blanda med finriven mandelmassa och riven choklad. Tillsätt mjölk och vispa ihop med elvisp. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite kakao över semlorna.

Av Lena Söderström Foto Eva Hildén Smith


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…