Annons

Annons

Kom i form med skonsam träning från öst

Vill du komma i form men söker alternativ till svettig och flåsig träning? Här är 5 sköna, lugna och effektiva träningsformer som gör att du mår bra i både kropp och själ.

Alternativ träningsguide

pilates

LÄS OCKSÅ: 5 nackövningar som ger avslappnad nacke

Pilates – bra för balansen
Pilates är en skonsam träning som ger bättre balans, ökad styrka, uthållighet och rörlighet. Folus ligger på andning och koncentration. Musklerna i mage, rygg, säte och lår får sig en rejäl omgång men du tränar hela din kropp, även små muskler du inte visste fanns. Du utgår från dina egna förutsättningar och behöver inte vara vältränad. Övningarna görs på matta, pilatesboll eller i speciella pilatesmaskiner. Ibland används redskap som redskap som små bollar, ringar, gummiband mm. Finns på vissa gym och speciella studios runt om i landet. Kan vara en hel del dyrare än annan träning men det varierar.
Passar dig som har ryggsmärta, ledvärk är stel och har skador. Stärker även bäckenbottenmuskulaturen och är bra för hållningen. Passar de allra flesta och ger snabbt resultat.

Annons

yoga

Yoga– bra för kropp och själ
Yoga fungerar i stort sett alla och det är aldrig för sent att börja träna. Men det finns en djungel av olika mer eller mindre fysiskt utmanande stilar och det kan vara lite svårt att hitta rätt. Här är några lugna men kraftfulla former:

Medicinsk yoga – förebygger stress
Medicinsk yoga består av långsamma rörelser, andnings- och koncentrationstekniker, meditationer samt avslappning. Skapar balans mellan kropp och sinne och sägs vara ett kraftfullt stresshanteringsverktyg. Utövas därför inom sjukvården och företagshälsovården för att rehabilitera och förebygga stressrelaterade besvär.
Passar dig som har migrän, depression, utbrändhet, sömnstörningar, ryggbesvär samt hjärt- och kärlsjukdomar. Eller bara vill känna dig mer vital och stark.
Läs mer på hemsidan sv.mediyoga.com Där finns en lista på instruktörer i hela landet.

Yinyoga – gör dig mjuk och smidig
Yinyoga är långsam, enkel, avkopplande men samtidigt energigivande. Fokus ligger på leder, bindväv och ligament. Bygger på tanken att stelhet och osmidighet främst sitter i bindväven och ju äldre vi blir, desto stelare och torrare blir den. De enkla ställningarna utförs liggande eller sittande. I yinyoga hålls positionerna under en längre tid, mellan 2-10 minuter. Finns på yogastudios över hela landet.
Passar dig som vill bli smidigare och mjukare, få en skön stretch och avkoppling. Bra vid smärta, trötthet och när tankarna snurrar runt.
Många gym, t ex SATS och även Frisk&Svettis har soft-yoga för seniorer.

tai chi

Qigong – ger energi
Qigong är en del av den traditionella kinesiska läkekonsten och är en sorts uråldrig gymnastikform som bland annat lärs ut av vissa sjukgymnaster. Den används som behandling mot exempelvis huvudvärk, yrsel, fibromyalgismärta, social fobi och stressproblem. Qigong består oftast av mjuka och cirkelformade rörelser som kombineras med andningsteknik.
Passar dig som vill förebygga, lindra och läka stressrelaterade problem, vanliga krämpor samt få igång cirkulationen i hela kroppen. Hjälper dig att stressa av och få mer energi. Sägs även kunna hjälpa mot smärta.

Tai chi – gör dig avspänd
Tai chi är en mer rörlig form av qigong kan skapa en känsla av lugn och balans. Du lär dig en serie positioner som utförs efter varandra till en långsam sekvens av dansliknande rörelser. En mjuk teknik vars syfte där syftet är att åstadkomma ett jämt flöde av livsenergin (chi), eftersom uppkomst av olika sjukdomar enligt den traditionella kinesiska medicinen beror på en obalans av chi.
Passar dig som vill stressa av, bli avspänd och lugn. Sägs vara smärtlindrande.

Nia – lekfull träning
Nia (Neuromuscular Integrated Action) är en blandning av olika tekniker, exempelvis dans, yoga, tai chi och avslappning. Ger ökad kroppsmedvetenhet och lite av den lekfull lätthet som du hade som barn. Ett slagsintervallträning med svettigare inslag som avslapning.
Passar dig som vill bli smidigare, rörligare och få bättre koordination. Ger energi. Sägs smörja lederna och förebygga stelhet och andra problem.

Av Gertrud Dahlberg Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ: 5 nackövningar som ger avslappnad nacke

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…