Annons

Annons

Kom på middag med goda samtal och nya vänner!

Ebba Åkerman startade Invitationsdepartementet som arrangerar middagar med svenskar och nysvenskar. En riktig win-win-historia med massor av härliga fördelar.

Familjerna Johansson Brossner 
Skawonius och Katash möts 
i samtal vid matbordet.

Familjen Katash från Syrien har tagit sig från förorten till Stockholms innerstad för att äta middag hos familjen Brossner Skawonius Johansson.

Det är en av Invitations­departementets niotusen middagar där mer än femtontusen personer träffats på middagar sedan 2014, då SFI-läraren Ebba Åkerman startade Invita­tionsdepartementet.

Annons

– Jag insåg att mina elever
inte pratade svenska utanför skolan. Idén är lika enkel som framgångsrik: Alla behöver vi äta och varför inte göra det tillsammans? säger Ebba och skrattar. Det här är så lärorikt och värdefullt för båda parter. En riktig win-win situation med andra ord, och succén växer för varje dag, fler och fler vill hitta varandra för att dela en måltid tillsammans.

– Sverige är segregerat och jag ville bidra till att bryta det och erbjuda en välkomnande
atmosfär för nysvenskar.

Det började med att flera av Ebbas vänner saknade kontakt med människor från andra kulturer och hon började med att para ihop sina svenska vänner med sina elever.

– Samtalen vid middagarna brukar flyta lätt och fritt. Jag minns en gång då en man från Eritrea som var väldigt osäker på svenskan hade med sig sin synt och stod för underhållningen. En annan gång fick min svenske kompis en storslagen upplevelse då han var på middag hos en iransk familj.

Värdparet Brossner Skawonius 5-åriga dotter Diana.

Behöver utmana

Men vad bjuder man på och vad pratar man om? På det svarar Ebba att man innan gästerna anlänt kan ha tänkt ut vissa samtalsämnen, som till exempel vilket ens första jobb var, vad man har för drömmar eller vilken ens favoriträtt är.

Man får kontakt med invandrarna genom Invitationsdeparte­mentet, och de frivilliga middagsambassadörererna matchar ihop människor med datum och hur familjekonstellationerna ser ut och så bjuder man eller blir bjuden på middag.

– Det har aldrig varit något problem att ha nysvenskar på middag, tvärtom, säger Martin Johansson som är kvällens värd tillsammans med sin sambo Emma Brossner Skawonius och deras barn Stella, 9, och Diana, 5 år.

Till deras familj hör också Adam Zohir från Libyen, som är asylsökande och har bott hos dem i nära ett år.
De har haft flera middagar med människor från olika kulturer och tycker att det är berikande att träffa människor som inte har samma ursprung som de.

– Vi umgås mest med människor som är likadana som vi och även om det är trevligt så är det lite förutsägbart ibland. Vi behöver utmana oss själva lite mer, så det är underbart när folk med andra erfarenheter och infallsvinklar kommer hit och äter med oss, säger Martin.

Martin Johansson är kvällens värd.

Sliter hårt

År 2015 öppnade Sverige sina gränser och många kom hit.

– Det här är det minsta vi kan göra för dem som kommit till Sverige, säger Emma. Det är så viktigt för både oss och de nya svenskarna att de kommer in i samhället på ett värdigt sätt. Många svenskar kan känna sig osäkra inför att engagera sig, men det här är ett lätt och kul sätt att vara med och hjälpa till.

Före middagen samlas alla i vardagsrummet och Fatin Ka­tash berättar att de kom hit från Syrien 2015.

– Min man Ibrahim kom till Sverige först, och jag kom efter med barnen Yarob, som då var två år, och lille Adam, som var fem månader.
Kriget rasade i Damaskus och resan hit, både på land och till havs, var fylld av männis­ko­smugglare och skräck. Det tog trettionio svåra dagar innan de äntligen kom hit.

De kom i bara kläderna de hade på sig, allt annat hade de fått lämna kvar.

– Vi fick mycket hjälp av bland annat kyrkan, säger Fatin ödmjukt.
Ibrahim var ekonom på Jord­bruksdepartementet i Damaskus och Fatin jobbade som engelsk­lärare. I dag sliter de båda hårt för att komma in i det svenska samhället.

– Jag studerar svenska på SFI med inriktning på att få behörighet som ekonom i Sverige, och min fru studerar pedagogik på universitetet för att få behörighet som lärare, säger Ibrahim.

Barnen går på förskola och pratar svenska.

– Barn har det så lätt med språk, säger Fatin med ett leende.

”Det här är det minsta vi kan göra för dem som kommit till Sverige”, säger Emma.

Språket en nyckel

Det är en varm stämning kring middagsbordet och sällskapet skrattar högt och glatt. I kväll bjuder familjen på vegansk mat med sallad, röror och
sojakorv.

– Det är jättegott, tycker både vuxna och barn.

Fatin, som förstås pratar bra engelska, säger att hon mötte svenskar i Damaskus som hon undervisade i arabiska.

– Vi är vänner i dag och de är så glada över att vi kommit hit. De hjälper oss mycket. Tack vare att jag pratar engelska har jag lätt att få kontakt med folk. Nu handlar det om att lära oss svenska och vi tränar mycket. Språket är ju alltid nyckeln för att komma in i ett samhälle.

Fatin säger att de trivs bra i Sverige även om det är mycket som är annorlunda mot i Damaskus.

– Det var en väldigt svår tid då vi väntade på uppehållstillstånd. Men när vi fick det i juli 2016 kändes det lugnare. Det är underbart att bo här och den största skillnaden är att det är fred i Sverige. Kriget äter en både inifrån och utifrån, men här kan vi vara trygga.

De små barnen börjar bli trötta och middagen går mot sitt slut. Att det varit minnesvärda timmar för båda familjerna går inte att ta miste på.

Familjen Katash från Syrien: Adam, Ibrahim, Fatin och Yarob.

Få nya vänner!

Du bokar in dig på hemsidan atmiddag.se för att antingen bjuda eller bli bjuden på middag.
Alla familjekonstellationer är välkomna, från singlar till storfamiljer.
Tjugotre procent av alla middagsätare ses igen, femtio procent hörs på telefon.

Läs också: Föreningen Äldrekontakt hittar nya vänner när de gamla försvinner

Text: Kicki Biärsjö
Foto: Thomas Hjertén

 

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…