Annons

Annons

Konditorn: Så upptäcker du färgfusket med lussekatterna!

Blir du extra glad av att se en riktigt gul lussekatt i affären, som dessutom är väldigt billig? Då kan det finnas anledning att bli misstänksam! Billiga lussekatter kan nämligen innehålla gul färg i stället för bara saffran, menar stjärnkonditorn Kajsa Nilsson.

För att få fram ett kilo torkad saffran så som vi känner till den, i små, små påsar bakom kassan, så krävs det minst 100 000–150 000 saffranskrokusar. Blommorna plockas och rensas för hand eftersom det är pistillerna man använder.

Annons
Iran är ett stort exortland för saffran som handplockas från saffranskrokusen. Bild: IBL

Iran är ett stort exportland för saffran som handplockas från saffranskrokusen. Bild: IBL

Det är en av anledningarna till att saffran är en av våra dyraste kryddor och kan kosta tiotusentals kronor per kilo.

Läs också: Bli lyckligare med saffran!

Just priset öppnar också upp för att saffransfusk kan förekomma i butiker och konditorier som säljer lussekatter. Det menar stjärnkonditorn Kajsa Nilsson, som är lärare i bagare- och konditorutbildningen vid yrkeshögskolan i Kristianstad. Förra året vann hon silvermedalj i Årets konditor och är även nominerad till årets konditor i Stellagalan för kvinnliga gastronomer.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det går lätt att fuska. Det finns olika kvaliteter på saffran och allting är en kostnadsfråga. Använder man saffransextrakt på flaska i stället för torkad, så är det utblandat med socker och gult färgämne, säger hon.

Kajsa Nilsson älskar att baka lussekatter – med saffran. Bild: Sveriges bagare och konditorer

Kajsa Nilsson älskar att baka lussekatter – med saffran. Bild: Sveriges bagare och konditorer

Kajsa Nilsson drar parallellen till jordgubbssaft. En billigare saft innehåller innehåller ofta mindre mängd jordgubbar, och resten är socker och annat.

Leta efter saffranstrådarna

Men även om de gulfärgade lussekatterna ser ut att innehålla mycket saffran, märker den fikasugna lätt om det är en mindre mängd av den gyllene kryddan. Lussekatten smakar snarare som vanlig vetebulle med bara ett svagt sting av saffran. Men Kajsa Nilsson har ett bra knep för att genomskåda bluffen redan i affären.

– Man ser om det är prickar eller trådar av riktig saffran. Är den bara väldigt gul utan trådar, så kan man tänka att det förmodligen är sämre kvalitet och mindre mängd saffran. Och det är alltid kvaliteten på saffran som avgör slutsmaken.

Kajsa Nilsson tycker att man alltid ska fråga i butiken eller konditoriet om man är osäker på halten saffran, och låta priset vägleda en.

– På mackarna exempelvis så använder man bake off-lussekatter som är maskinellt gjorda. Det är skillnad mot en konditor som står och sliter. Allt handlar om råvaror och kvaliteten Kostar det lite mer så är det förmodligen bättre råvaror.

Läs också: 3 sätt att förhöja saffranssmaken i julbaket!

saffran

Text: Cecilia Ahle

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…