Annons

Annons

Konsten att tala med en tonåring – 5 tips på vägen

Det kan vara svårt att behålla 
lugnet när tonåringens känslor 
svallar. Här är några tips på vägen 
till alla föräldrar och mor- och 
farföräldrar som just nu försöker hantera en trulig tonåring.

Det sägs att tonåringar är mer krävande än spädbarn och många föräldrar upplever tonårstiden som oerhört utmanande.
– Att bli tonårsförälder vänder många gånger upp och ner på livet. Helt plötsligt ändrar sig barnet och man ställs inför nya och många gånger svåra frågor som man inte har tänkt på tidigare, säger Catarina Kentell som skrivit Tonårsboken tillsammans med Catharina Wöhlecke-Haglund. Båda arbetar som konsulter inom ledarutveckling och upptäckte att det finns många likheter mellan att vara tonårsförälder och ledare i en komplex värld.
– Precis som de tusentals chefer vi träffat navigerar tonårsföräldrar många gånger i okänd terräng, med svåra frågor och utan facit.

Ska frigöra sig

Resultatet blev en bok där tolv olika familjer får komma till tals och berätta hur de hanterat tonårstiden.
– Vår förhoppning är att boken ska hjälpa tonårsföräldrar att hitta egna vägar att vara just tonårsföräldrar. Boken kan bli ett verktyg för eftertanke och en möjlighet att se saken från fler håll. Vi mal ofta samma tankar om och om igen om vi inte får hjälp med reflektion.
Catarina Kentell är själv mitt uppe i tonårstiden med sina två söner medan Catharina Wöhlecke-Haglund har passerat den och kan se tillbaka.
– Det finns ju massor av händelser som verkat stora och svåra just då men som man nu kan se tillbaka på i ett helt annat ljus. Stå ut, tänk efter och agera så som du tror blir rätt – det blir bra! Kom ihåg att vi har olika roller i tonårsdramat. Det är en roll som vill och ska frigöra sig, och det är en roll som ska bidra med ett annat perspektiv och sätta gränser.

Annons

Om man är mormor eller farmor till en tonåring – hur kan man hjälpa till?
– Mor- och farföräldrar har ofta mer 
tid och därmed möjlighet att skapa den trygghet som behövs för att tonåringen ska öppna upp. Många ungdomar vittnar om hur skönt och lite mindre kravfyllt det kan kan vara hos mor- eller farföräldrar. Men som tonårsförälder är det viktigt att man undviker att använda mor- och farföräldrar som utsända påverkare, det vill säga att föräldrarnas önskan skiner igenom i samtalen med tonåringen.
Catarina Kentell och Catharina Wöh-
lecke Haglund råder alla tonårsföräldrar att prata med andra i samma situation och dela med sig av sina erfarenheter.
– Kom bara ihåg att även prata om det som gått bra och lyckats. Det är långt ifrån bara jobbigt att vara tonårsförälder, det är också otroligt kul att få vara med och se barnen växa upp till unga, kloka vuxna personer!

 

5 tips 
på vägen

1. Hitta platser och tillfällen där du och tonåringen är ostörda, exempelvis i bilen. Samtalen här blir långsammare, kan fördjupas 
och det finns plats för tystnad och lyssnande.
2. Berätta om dina egna känslor, varför du är orolig, arg eller ledsen – det kan hjälpa tonåringen att öppna upp om sina känslor.
3. Reflektera över vad som verkligen är viktigt – tjat och gnat tar dig inte långt när det gäller att skapa tillit och förtroende.
4. Dosera din nyfikenhet och ha tålamod, men sätt också gränser 
för vad som inte är okej – ibland är det rätt att snoka och kontrollera.
5. Hitta kul saker som ni tycker om att göra tillsammans. Det kan vara att gå på bio, vandra, laga mat eller bara följa en tv-serie tillsammans.

 

Catarina Kentell och Catharina Wöhlecke-Haglund har skrivit Tonårsboken: så gick det för andra som liksom du undrade – hur ska det här gå?

Text: Celia Stahl
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

Föräldrafritt – 5 råd till tonårsföräldrar

Susanna Alakoski: Tonåren var ett inferno

Sanna Nielsen: Tonåren var en svår tid

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…