Annons

Annons

Körsång kan höja din livskvalitet – och förbättra ditt minne

Körsång ska hjälpa människor med minnesproblem. Forskarna tror att sången kommer att kunna öka sångarnas livskvalitet. Mycket tyder på att musik kan minska ångest, oro och lindra depressioner.

Sedan januari har ett 30-tal personer, båda patienter med minnesproblem och anhöriga, träffats en gång i veckan och sjungit tillsammans. Anledningen: Forskarna vill se om körsången kan få dem att må bättre.

Annons

Bild: IBL

Under två år ska forskare vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus följa kören och se hur deltagarnas liv påverkas. Förhoppningen är att öka livskvalitén och göra deltagarna mer aktiva.

– I en kör kommunicerar man med andra. Det blir en social situation som är både krävande och avslappnande som samtidigt engagerar minnet. Det som gör musik unikt är att det mycket snabbt och enkelt aktiverar många delar av hjärnan. Att använda rösten ger också en motorisk stimulans, säger Nils Fälth, AT-läkare och doktorand vid Minneskliniken.

Körledaren var lite bekymrad

Eftersom Nils Fälth tror att det är viktigt att deltagarna tycker om musiken de ska sjunga, har alla fått vara med och välja körsånger.

Gilla Året Runt på Facebook

– Körledaren var lite bekymrad över hur hon skulle lyckas göra körsång av Ozzy Osbourne musik, men varje patient får önska vad de ska sjunga, säger Nils Fälth.

Tidigare forskning har visat att just musik har en positiv effekt på personer med kognitiv sjukdom. Mycket tyder på att musik kan minska ångest, oro och lindra depressioner. I vissa fall kan det även stimulera minnet, skriver Region Skåne.

Nils Fälth, AT- läkare och doktorand vid Minneskliniken SUS. Bild: Pressbild

De flesta studier som är gjorda är utförda på patienter som med svåra symtom, men Nils Fälth vill studera människor med lindriga symptom.

– Om vi låter patienten göra en lista på musik de uppskattar i ett tidigt skede av sjukdomen, kan musiken användas när sjukdomen förvärras till att höja livskvaliteten, säger han.

Vad är lindrig kognitiv svikt?

Lindrig kognitiv svikt är ett samlingsbegrepp för problem med intellektuella funktioner, oftast minnesfunktioner, vars egentliga bakgrund man inte känner till.

En av de vanligaste orsakerna är begynnande demenssjukdom, ofta Alzheimers sjukdom. Andra orsaker kan vara depressions- eller ångestsjukdom samt missbruk av alkohol och tabletter.

Symtomen är ofta smygande, men det kan också vara ett väldigt hastigt förlopp.

Text: Helena Sjögren
Källa: netdoktor.se


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…