Annons

Köttfärspaj med bacon och paprika

Bjud på en läcker köttfärspaj med bacon och paprika. Perfekt till många eller till buffén!

Köttfärspaj med bacon och paprika

4 personer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 röd paprika
1 paprika, gul eller orange
140 g tärnat bacon
2 msk smör
400 g blandfärs
2 dl riven lagrad ost,
t ex västerbottensost
Äggstanning:
4 ägg
2 dl smaksatt lätt-crème fraiche, grillade grönsaker
1 dl vispgrädde
3 msk finhackad basilika
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
basilika eller persilja
Servering:
sallad

Annons

1. Pajdeg: Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare.  Tillsätt vatten och arbeta tills det blir en degboll. Plasta in degen och låt den vila svalt, ca 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt bottnen stå svalt, ca 20 minuter.
2. Fyllning: Kärna ur och strimla paprikorna. Spara några strimlor till garnering. Fräs baconet gyllene i en stekpanna med smör. Tillsätt färsen och fräs den smulig.  Tillsätt paprikorna och låt dem fräsa med ett par minuter så att de blir blanka och smidiga.
3. Äggstanning: Vispa ägg, crème fraiche, grädde, finhackad basilika,
salt och peppar till en slät smet.
4. Häll halva mängden äggstanning 
i pajskalet. Lägg i fyllningen i smeten. Strö över ost och häll över resten av 
äggstanningen. Peta med en gaffel
 så att stanningen rinner ner överallt.
 Lägg de sparade paprikastrimlorna 
som en solfjäder på pajen.
5. Grädda strax under mitten i ugnen 
tills pajen ”stannat” helt och fått fin 
färg, ca 40 minuter. Känn med sticka.
 Låt pajen svalna något. Garnera med
 basilika och servera med en sallad.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Foto: Erik Karlsson

Prova också:

Kryddig korv- och köttfärspaj

Köttfärsfyllda piroger fria från gluten


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…