Annons

Annons

Kristallterapin hjälpte mig att hantera oro och ångest

Med hjälp av kristallterapi har Rebecka Lyly, 27, lärt sig hantera sin oro och ångest. Nu har hon fått tillbaka livskraften!

Rebecka Lyly med sina älskade hundar Memphis och Izzy.

Rebecka och hennes sambo hyr ett hus utanför Bräkne-Hoby. Det ligger i Blekinge och där finns skogen inpå knutarna. Rebecka går långa rundor med sina hundar där.

– Naturen i sig är läkande, men jag behövde lite mer hjälp utifrån för att hitta balansen igen.

Annons

Hon har varit lättstressad sedan hon var liten. Stressen satte sig ofta som värk i kroppen när det blev för mycket. Hon utbildade sig till undersköterska, flyttade med sin sambo till en gård på landet – som de renoverade – och började jobba inom vården. Men så kom tre chockbesked efter varandra. Först gick hennes pappa bort väldigt hastigt, sedan hennes svärfar och en annan släkting – alla inom loppet av fyra månader.

– Min sambo och jag försökte stötta varandra men jag orkade inte med, jag bara rasade ihop.

De sålde gården och bestämde sig för att pausa med renoveringen. Rebecka blev sjukskriven, hon orkade varken gå till arbetet eller göra något därhemma. Först möttes hon av misstro inom vården och en vanlig reaktion var: ”Du som är så ung ska väl inte drabbas av utbrändhet.”

– I det läget jag befann mig var jag i stort behov av hjälp och stöttning. Någon borde ha förklarat vad som händer med en när man drabbas som jag gjorde. Jag var i chock, otroligt ledsen, sorgen vällde över mig. Men sjukvården skickade bara hem mig med mediciner, sedan fick jag klara mig själv.

Allt kändes nattsvart

Rebecka gick sjukskriven hemma i nästan tre år. Det var ingen som brydde sig om att ta reda på hur man skulle kunna hjälpa henne på fötter igen.
– Allt kändes nattsvart och hopplöst, jag gick som i dvala.

Det var hennes mamma som först träffade på terapeuten och sjuksköterskan Eva-Lena Schmidt i Sölvesborg, som framför allt arbetar med stödjande samtal och massage. Rebecka var skeptisk, men tänkte att det finns inget att förlora. Mötet med Eva-Lena våren 2017 blev en vändpunkt.

– När jag kom in i Eva-Lenas lokal möttes jag av lugn och harmoni. Hon är duktig på att bemöta en person där man befinner sig just då. Hon är väldigt varm och jordnära, och hon ser till helheten hos en person. Äntligen var det någon som såg mig och förstod.

Rebecka fick berätta om sin bakgrund, om allt som hänt och det som lett fram till att hon kollapsade. Därefter var det dags att lägga sig på britsen, och efter en lätt massage fick Rebecka en filt om sig. På den la Eva-Lena ut stenar och kristaller över Rebeckas bröstkorg, mage och ben. Det hela var en mycket rogivande procedur.

– Jag tänkte att den där kristallterapin fungerar väl inte, men efteråt började det sticka och pirra i kroppen. Något förändrades och cirkulationen kom igång.

Tröttheten försvann

När Rebecka kom hem blev hon väldigt trött och lite illamående.

– Jag fick ett ångestpåslag och lite panik. Det var tur att Eva-Lena hade berättat för mig att man kunde reagera just så.

Efter den andra behandlingen med samtal, massage och kristallterapi började det hända positiva saker.

– Jag som hade trott att jag skulle gå omkring och vara sjukskriven och må psykiskt dåligt resten av livet och ständigt ta antidepressiva och andra mediciner, märkte plötsligt att jag började känna mig lugnare och gladare.

Hos Eva-Lena fick hon hjälp och vägledning hur hon skulle göra för att slappna av.

– Jag lärde mig hur man kan tänka och agera när oron kommer över en. Jag fick verktyg att hantera ångesten och det gjorde mig mycket tryggare. Tröttheten som varit helt förlamande började avta, liksom den ständiga huvudvärken.

I början fick Rebecka behandlingar och samtal var tredje vecka, därefter mer sällan under sommaren, hösten och vintern.

– Efterhand har mina symtom blivit lättare att hantera. Bara det att jag vet att jag kan hjälpa mig själv har minskat oron väsentligt.

”Det är viktigt att bli lyssnad på”

Eva-Lena Schmidt är distriktssköterska och jobbar deltid som skolsköterska. Dessutom är hon terapeut på egna mottagningen Balance & Harmony i Sölvesborg. Som terapeut använder hon sig av en kombination av stödjande samtal, massage, healing och kristallterapi.

Eva-Lena kombinerar samtal, massage, healing och kristallterapi.

– För mig är det viktigt att kunna erbjuda hjälp på ett djupare plan. I dagens sjukvårdssystem hinner man inte med att se helheten och sätta sig in i bakomliggande orsaker till problem och sjukdom hos patienterna. Stress leder till obalanser i kropp och själ. Det kan manifestera sig i olika symtom och sjukdomar.

Behöver det göras en utredning inom sjukvården är det viktigt att det sker, men för att lösa problemen på längre sikt kan det behövas andra åtgärder. Utmattningsdepression och utbrändhet kräver både tid och engagemang, liksom en helhetssyn på kropp, själ och ande.

Coachande samtal och livsvägledning är en av Eva-Lenas viktigaste uppgifter i hennes roll som terapeut. Hon förklarar att det finns olika sätt att stötta en person för att vägleda klienten till förbättrad självkänsla och bättre självförtroende, och bryta hopplöshetskänslor och negativa tankemönster. Klienten får med sig olika övningar och hemuppgifter.

– Jag brukar se mig som en igångsättare. Det är viktigt att bli lyssnad på, sedd och bekräftad av någon som är engagerad, säger Eva-Lena.

Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

Så lindrar du en ångestattack – 5 tips

Psykologen: 9 saker alla borde veta om ångest

Expertens 4 tips för att slippa bli utbränd


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…