Annons

Annons

Kristin Kaspersen: Därför väljer jag bort gluten

– Jag har ett ansvar mot mina barn. Därför började jag laga mat som jag anser vara bra och som vi mår bra av. – Det var inte så svårt som jag trodde, säger Kristin Kaspersen.

Hi_9589

Kristin Kaspersen har haft en krånglande mage så länge hon kan minnas. Hon är känslig för laktos och när hon äter gluten har hon fått ont i magen och blivit låg i humöret.
– Jag är inte glutenintolerant utan bara känslig, men med en redan känslig mage var det självklart för mig att välja bort gluten, säger hon.
Som framgångsrik programledare i TV, ett fullspäckat schema med olika typer av uppdrag och ensamstående mamma till två söner, har det varit en lång resa att fixa bättre och hälsosammare mat i vardagen.
När det vankades middag blev det som hos så många andra, något som var lätt att slänga ihop och som hon visste att barnen gillade.
– Min äldste son Filip är laktosintolerant och min yngste, Leon, är känslig mot vetemjöl.
– Så jag började mer och mer fundera på ”vad är det vi stoppar i oss egentligen?”.

Jag är extra noga med att äta bra mat för att ge min kropp vad jag behöver för att leva ett gott och aktivt liv

Kristin är även känd för sitt stora intresse för hälsa och träning och det var också det som gjorde att hon blev alltmer intresserad av vad maten innehåller och hur den påverkar oss.
Hon har haft anorexi när hon var yngre och hennes relation till mat har ibland varit komplicerad.
– Jag kan inte ändra det som varit men jag kan påverka framtiden. I dag är mat i stället något positivt och intressant för mig. Jag är extra noga med att äta bra mat för att ge min och mina barns kroppar vad vi behöver för att leva ett gott och aktivt liv, säger hon.
Det var under en resa till USA för ett par år sedan som hon på riktigt fick upp ögonen för vad som är bättre mat.
– Även om det finns mycket dålig mat där, så är det också lättare att hitta bättre och sundare mat där, åtminstone i storstäderna. Det finns mycket ekologiskt och ett fantastiskt urval av glutenfria produkter.
– Fram till dess var jag dålig på att variera kosten och hade helt enkelt inte tålamod att introducera ny, bra mat för mina barn.
För det tar lite tid att vänja sig vid nya smaker. Kristin bytte till exempel ut O’boyen på lördagsmorgonen till mandelmjölk, ekologisk kakao och lite agavesirap.
– Såklart var det inte något Leon gillade direkt, inte andra gången heller men efter ett tag så funkade det lika bra. Jag har hört att det krävs åtminstone sju försök innan man lär sig att gilla en ny smak.
Killarna har under de senaste åren fått testa många juicer och smoothies och långt ifrån alla har smakat bra enligt Kristin. Men barnen har tålmodigt också hjälpt till att hitta smaker som de gillar att kombinera.
– Vissa saker, exempelvis banan, går bara inte att få barnen att gilla.

Annons

Kristin har läst till kostrådgivare och har nu gett ut en bok om mat – ”Good food – glutenfritt, gott och mycket grönt med Kristin”.
– Visst, det krävs lite mer planering att äta nyttig och god mat men det gör stor skillnad för din energi och hur du mår.
– Jag är inget proffs, men jag hoppas att jag ska kunna inspirera andra med barn att äta lite bättre.
Hur ska man göra då?
– Ta ett steg i taget! Köp hem en eller två saker i taget och fundera på vad du kan göra med just dem, exempelvis zucchini eller avokado. Annars är det lätt att stå där med massor av hälsosamma ingredienser, som man inte har en aning vad man ska göra med.
– Sedan väljer du ut nya råvaror allteftersom. Det är faktiskt inte alls speciellt krångligt.
Tre saker som alltid finns hemma i ditt kylskåp/skafferi?
– Laktosfri mjölk, kalkonskivor och morötter.
Vilken middagsmat funkar alltid hemma hos dig och sönerna?
– Jag skulle vilja säga pasta med hemgjord pesto. Då äter vi organisk rispasta. Och ibland adderar vi lite kyckling. Gott.
Några bra mellanmål som barnen gillar?
– Päron- eller äppelskivor med ost på. Lite fruktmacka alltså. Eller grekisk yoghurt med nötter. Det går också bra.
Hur är du på att baka och laga glutenfritt?
– Alltså jag tror att det gäller att våga. Prova, prova och våga. Våga byta ut ingredienser. Googla och sök information på nätet. Bakning är lite svårare än matlagning, men det är bara att prova, som sagt. Jag är inget proffs men jag är helt okej.

Namn: Kristin Kaspersen
Familj: Sönerna Filip och Leon
Aktuell: Med ”Vardagspuls” i TV 4 och med boken Good Food

Av AnnCharlotte Jägberg Foto: Jenny Grimsgård

Här hittar du ett recept på chokladmousse från Kristins bok Good Food


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…