Annons

Annons

Kristin Kaspersen trodde hon skulle dö i sömnen efter sjukdomen

Efter att Kristin Kaspersen drabbades av luftrörssjukdomen twar blev hon livrädd för att somna. Skräcken drev henne in i ett utmattningssyndrom – men med hjälp av KBT kom hon över rädslan. "Tänk om jag inte skulle vakna igen", skriver hon i sin nya bok.

Kristin Kaspersen, 47, släppte nyligen boken ”Good Morning”.

Programledaren Kristin Kaspersen. Här vid Idrottsgalan 2017. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

I boken berättar hon bland annat om den tuffa tiden som följde när hon skulle börja jobba på ”Nyhetsmorgon” i TV4. Kvällsmänniskan Kristin tvingades stiga upp tidigt på morgonen. På kvällarna tvingades hon dessutom förbereda kommande sändning.

Annons

Programledaren fick sömnrubbningar och drabbades samtidigt av luftrörssjukdomen twar.

Twar är en luftburen bakterie. Många bär på sjukdomen under lång tid utan att få en diagnos. Symptomen är ofta orkeslöshet, trötthet och en envis hosta som påminner om en vanlig förkylning.

Under 1990-talet fick sjukdomen stor plats i media – men då under namnet orienteringssjukan.

Mellan 1979 och 1992 dog 15 unga orienterare i vad som misstänktes vara sviterna av twar. Läkarna trodde att sjukdomen i kombination med hård träning orsakade dödsfallen. Senare forskning har dock kopplat minst fem av dödsfallen till bakterien Bartonella.

”Tänk om jag inte skulle vakna igen”

När Kristin Kaspersen, under en golfrunda, fick höra att en twar-drabbad plötsligt dött i sömnen blev hon livrädd. Innan hon fått sin twar-diagnos hade hon försökt jogga bort tröttheten och blev orolig för att samma sak skulle hända henne.

”Jag blev rädd. Hur skulle jag våga somna? Tänk om jag inte skulle vakna igen”, skriver hon boken ”Good morning” som Expressen tagit del av.

Hon beskriver hur skräcken för att dö i sömnen verkligen satte sig i huvudet. Bland annat lärde hon sin yngsta son ringa larmnumret 112 om olyckan skulle vara framme.

Kristin Kaspersen. Bild: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

Den ständiga skräcken satte sina spår.

”Kombinationen av att jobba på Nyhetsmorgon, och sviterna av twar gjorde att jag till slut hamnade i utmattningssyndrom. Jag tog hjälp av KBT, kognitiv beteendeterapi, för att komma bort från rädslan för att somna och hitta tillbaka till njutningen att ligga i en skön säng och sova”.

I boken skriver hon också att hon i dag helt kommit tillrätta med sina sömnproblem.

Läs också:

Dotterns oväntade reaktion efter Lill-Babs utskällning: ”Bravo”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…