Annons

Annons

Kristina Ohlsson skrämmer i småstadsidyll

Möt deckarförfattaren Kristina Ohlsson gillar att förnya sig. Efter att ha skrämt barn med spöken vill hon nu ge även vuxna kalla kårar. I år släpptes hennes första skräckroman "Sjuka själar".

Deckarförfattaren Kristina Ohlsson

Författaren Kristina Ohlsson förnyar sig. Foto: Thron Ullberg

I den nya romanen återvänder Kristina Ohlsson till sin hemstad, Kristianstad. En stad som den bästsäljande författaren lämnade efter gymnasiet och bara reser till för att träffa sina föräldrar och några av de fem syskonen. Det var på ett sådant besök när grannarna grillade i sina trädgårdar och nickade vänligt åt varandra över häckarna som Kristina insåg hur perfekta små samhällen är för att skapa en klaustrofobisk instängd känsla.
– Folk som har bott hela sitt liv i Stockholm kan inte föreställa sig hur det är att bo i en mindre stad, där alla känner till varandra och sneglar över häckarna, säger hon och förklarar att hon trots att det är irrationellt känner sig mycket tryggare i Stockholm. Tryggheten finns i storstadens anonymitet, som tillåter en människa att gömma sig. I en mindre stad kommer du inte undan så lätt.
I ”Sjuka själar” får vi träffa Lukas som också återvänder till den stad han lämnat abrupt i tonåren. Men Lukas flydde från fasansfulla upplevelser som han inte ens minns. Det är upptakten till en krypande skräck som sida för sida tar grepp om läsaren när Lukas och människorna omkring honom tvingas in i stadens mörka förflutna. För när Lukas väl har kommit tillbaka till ett klaustrofobiskt Kristianstad finns det förstås inte längre någonstans att gömma sig.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Tar kontroll över rädslan
Kristina tror att det ligger i människans natur att tycka om att läsa och höra skrämmande berättelser, det är ett psykologiskt försvar, ett sätt att under trygga former ta kontroll över det vi är rädda för. Själv är hon ofta livrädd när hon skriver, därför skriver hon alltid på dagtid, för att hinna tvätta bort sinnesstämningen innan det är dags att gå och lägga sig.
– Första gången jag skriver en scen ska jag känna puls, för om inte jag själv blir rädd så lär inte någon annan bli det heller.
När hon började skriva ”Sjuka själar” visste hon att det skulle finnas en prästgård och att Lukas återvände till staden. Hon visste också att det hade hänt honom något hemskt där och så visste hon vem som var ”the bad guy”, skurken. Resten kommer hon på medan hon skriver. Och det går fort. Hon sitter och skriver på sin frilansbyrå nära slottet i Gamla stan och det första utkastet till en bok tar bara sex till sju veckor.

Sjuka själar av Kristina Ohlsson

Sjuka själar av Kristina Ohlsson

– Jag skriver tio sidor per dag och det tar mellan tre och fem timmar. På slutet växlar jag upp, då skriver jag mer. Jag är väldigt osentimental och ändrar detaljer på vägen om det behövs, säger Kristina som har gjort en princip av att inte planera sin böcker.
–  Då skulle det inte vara roligt längre och det är viktigt för mig att behålla det lekfulla elementet i min berättarlust. Jag tror det skulle märkas direkt på berättelsen om jag inte tyckte det var kul att skriva den.

Skriver snabbt
De senaste åren har hon skrivit tre böcker per år, en takt som är så hög att förlaget inte alltid hinner med. Vid sidan av sina bästsäljande kriminalromaner för vuxna har hon även haft framgång med sina spökhistorier för barn, med start i ”Glasbarnen” som kom 2013. ”Sjuka själar” skrev hon färdigt redan för ett par år sedan, men den har fått ligga på kö för att förlaget först skulle hinna ge ut romanparet ”Lotus blues” och ”Mios blues” under förra året.
Det har gått sex år sedan Kristina Ohlsson slog igenom med sin debutroman ”Askungar”. Sedan dess har det hunnit bli ytterligare fyra böcker i den populära serien med kriminalkommissarie Alex Recht och hans utredare i spetsen. Sedan 2013 då ”Davidsstjärnor” kom ut har hon dock bara skrivit andra böcker. Men de många fansen behöver inte misströsta. Nästa del i serien, ”Syndafloder”, kommer senare i höst. Och den är förstås redan påbörjad.

Nina van den Brink


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…