Annons

Annons

Kungafamiljens fantastiskt händelserika 2016!

Få familjer har nog haft ett sånt intensivt halvår som kungafamiljen. Prinsesskalas och prinsfödslar, barndop och 70-årsfirande, nationaldagsfirande och 40-årig bröllopsdag. Och inte tar det slut med det - i höst väntar fler dop och kalas.

Det var inte så länge sedan denna bilden togs på vår kungafamilj – juli 2014. Men tre bebisar till har fötts sedan dess. Är kanske en ny familjebild på gång i sommar?

Är man medlem i kungafamiljen kan man inte bara göra det lite enkelt för sig när man ska ha kalas, och bara bjuda de allra närmaste. Nej det blir ståtliga tillställningar, långväga gäster, saluter, droskor och hela balunsen.

Här kommer de fina och minnesvärda familjehändelserna för kungafamiljen senaste tid!

 

Annons

 

 

 

Kusinerna Estelle och Leonore.

Småprinsessorna fyller år!

Lördagen den 20 februari fyllde Madeleine och Chris prinsessa Leonore 2 år. Bara tre dagar senare, den 23 februari fyllde Victoria och Daniels prinsessa Estelle 4 år. Men det är ingen tid att ta igen sig på efter två prinssesskalas. Bara en dryg vecka senare föds Estelles lillebror!

Prinsessan Leonore.

 

En prins föds!

Kronprinsessan med lilla prins Oscar.

På kvällen onsdagen den 2 mars, kl 20.18 på Karolinska sjukhuset föds Victoria och Daniels andra barn – en son. Estelle sover gott när nyheten sprids och lillebror Oscar – som är en kopia av både mamma och storasyster – får hon träffa redan nästa dag.

”Varmt tack för alla hälsningar, lyckönskningar och gratulationer vi fått i samband med Prinsessan Estelles födelsedag och Prins Oscars födelse. Vi uppskattar all omtanke och att så många delar vår glädje.”
Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel

Mars rullar på och medan Victorias lillebror Carl Philip och hans Sofia går i väntans tider på sitt första barn förbereds konungens 70-årsdag den 30 april. Sedan är det dags för det unga paret att åka till förlossningen de med.

En till prins föds – nu är det Alexanders tur!

Den 21 april ser alltså Alexander Erik Hubertus Bertil sina föräldrar för första gången. Och gissa om de är stolta! Så barnkära och så längtande har de väntat på att själva äntligen få bli föräldrar. Och exakt 9 månader efter bröllopsresan blev det barn! Efter några dagars bebisgos och en uppsjö av gratulationer är det åter dags att sikta mot ett nytt firande – nämligen att vår kung, Carl den XVI Gustaf fyller 70 år!

Prinsessan Sofia med Alexander.

Firandet av kungens 70 årsdag!

Den 30 april var det liv och baluns på Slottet! Kungen fick ta emot sångarhyllningar och uppvaktning och hade mottagning under dagen. Inte en sådan med lite grannar och vänner på smörgåstårta och lite rosé utan mer av den nobla sorten. Gäster var nämligen riksdagen, regering och landshövdingar. Dagen avslutades som sig bör – med en bankett på Slottet.

Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla med prins Carl Gustav 1946.

Prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla med prins Carl Gustav 1946.

Barndop i Slottskyrkan!

Knappt fyra veckor senare, en regnig 27 maj, var det dags för kungens barnbarn Oscar att stå i centrum. Då var det barndop i Slottskyrkan på kungliga slottet med massor av stora och små gäster. Kusin Leonore välte sin stol och Estelle dansade i kyrkgången medan Oscar satt och tittade storögt i mammas knä. Han protesterade enbart då ärkebiskop Antje Jackelén försiktigt hällde dopvatten i pannan på honom. Efteråt hölls mottagning och lunch för inbjudna gäster och Oscar fick massor av barnböcker av riksdag och regering.

Nationaldagsfirande den 6 juni!

Prinsessan Estelle.

Prinsessan Estelle och lillebror Oscar.

Två veckor senare var det stort nationaldagsfirande med besök på Skansen uppklädda i folkdräkt. Då fick vi även söta bilder på Estelle och Oscar (samt några får) på Haga.

Prinsessan Madeleine.

Prins Nicolas.

Två födelsedagar och fyra bröllopsdagar i juni!
För utom att fira både Madeleines födelsedag den 10 juni, och prins Nicholas födelsedag den 15 juni har alla i kungafamiljen bröllopsdagar i juni. Madeleine och Chris firar den 8 juni, Carl Philip och Sofia den 13:e och b-å-d-e Victoria och Daniel och kungen och Silvia har bröllopsdag den 19 juni. För kungen och Silvia var det en speciell bröllopsdag då det var deras 40:e. Kungen bjöd en överraskad Silvia på specialtur med traktor ut till ett ställe på Öland där de hade en jättefin dag, enligt Silvia själv.

Av Erika Svernström Foto: Kungahuset.se/Kate Gabor

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…