Annons

Annons

Kyckling- och rotfruktspaj

Lite senap i äggstanningen ger god smak åt pajen. Ett recept som passar perfekt som festmat!

kycklingpaj

4 personer

Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk vatten, kallt

Fyllning:
3–4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
smör till stekning
3 morötter, mellanstora
2 palsternackor, mellanstora
3 msk finhackad persilja

Annons

Äggstanning:
3 ägg
2 dl kesella
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl Västerbottensost eller annan lagrad ost, riven
2 msk skånsk senap
salt, svartpeppar

Garnering:
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 grader.
Pajskal: Blanda vetemjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta samman till en degboll. Låt degen vila i kylen ca 10 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Fyllning: Putsa kycklingen, salta och peppra runt om. Bryn den runt om i smöret. Flytta över till en smord ugnsform och stek vidare mitt i ugnen ca 15 minuter. Skiva kycklingen i snedställda skivor.
Riv rotfrukterna grovt. Fräs rotfrukterna i smör tillsammans med persiljan så att de blir blanka och smidiga.
Äggstanning: Vispa ägg, kesella, grädde, ost och senap. Salta och peppra.
Fördela rotfrukterna i det förgräddade pajskalet. Häll halva mängden äggstanning över. Lägg kycklingfiléerna i äggstanningen och häll över resterande mängd äggstanning.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter eller till dess att pajen har stannat helt och blivit gyllene. Känn med en sticka.
Garnera med kryddgrönt vid serveringstillfället. Kan ätas både, varm, kall eller ljummen.

Av Bitte E:son Forsberg Foto Anders Norrsell

 

Gilla Året Runt på Facebook

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…