Annons

Annons

Läcker filégratäng!

En god gratäng med fläskfilé. Den röda peston ger god medelhavssmak åt både ris och kött.

filegratang

En festlig filégratäng med suuash, rökt skinka och röd pesto.

4 personer
1 fläskfilé ca 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
4 portioner kokt ris
8 skivor rökt skinka
1 squash
ca 250 g kvisttomater, två kvistar

Gratängsås:
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
3 msk röd pesto
1 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering:
basilika

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa köttet, salta och peppra. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet runt om. Flytta över till en ugnsform och stek vidare i ugnens mitt ca 20 minuter. Tag ut och skiva köttet.
Koka riset enligt förpackningens anvisningar. Smörj en form och fördela riset i formens botten. Dela skinkskivorna på mitten. Skär squash i 1/2 cm tjocka skivor. Varva skivor av filé, skinka och squash längs gratängens mitt. Lägg tomaterna på båda sidor om köttet.
Blanda alla ingredienser till såsen och häll över. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner mellan köttet. Gratinera i mitt i ugnen ca 10 minuter, gratängen ska ha fått fin färg och stannat helt. Garnera och servera med en bit ost och en sallad.

Av Bitte Eson Forsberg Foto Anders Norrsell

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…