Annons

Annons

Läkaren: Bukmigrän är vanligare än vi tror

Bukmigrän har funnits som diagnos sedan 1950-talet. Ändå är det få som känner till sjukdomen.

Bukmigrän

Bukmigrän är ett migränanfall utan huvudvärk, där besvären sitter i magen.

Som de flesta känner till kan vanlig huvudmigrän ofta ge symtom som illamående och magsmärtor.

– Men bukmigrän är ett migränanfall utan huvudvärk och där mag-tarmsymtomen dominerar. Det rör sig om smärtor, illamående, kräkningar och kanske diarré, berättar Anders Rönnblom, överläkare på sektionen för hepatologi/gastroenterologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Annons

– Det är dags att få upp ögonen för den här sjukdomen för den är antagligen vanligare än vi tror. Mag-tarmläkare och allmänläkare, som är de som ofta först kommer i kontakt med de här patienterna med oklara magsymtom, är inte tillräckligt medvetna om diagnosen, eftersom migrän vanligen är neurologernas område, säger Anders Rönnblom.

Bukmigrän

Anders Rönnblom, överläkare.

När han först träffade en patient som hade bukmigrän fascinerades han över den märkliga sjukhistorien. Det handlade då om en kvinna som hade återkommande nattliga attacker av mycket kraftiga kräkningar och diaréer, samtidigt som hon var helt frisk däremellan. Hon beskrev förkänningar i form av oro och rastlöshet före anfallet. Hon hade även nära släktingar med huvudvärksmigrän, vilket inte är ovanligt bland personer med bukmigrän.

Anders Rönnblom provade att behandla kvinnan med Imigran (sumatriptan) via nässprej, vilket hade omedelbar effekt på anfallen. Kvinnan fick också allmänna migränråd, som att sova lagom mycket och stressa mindre. Sedan behandlingen sattes in hösten 2005 har kvinnan mått betydligt bättre.

– Jag tror att tre saker hjälpte henne, säger Anders Rönnblom: vetskap om vad som orsakade hennes anfall, tillgång till medicin som fungerade riktigt bra och en anpassning av hennes stressade livsstil.

Stress kan starta anfall

Vad som händer i kroppen vid ett anfall av bukmigrän är inte helt klarlagt. Men migrän anses i dag vara en sjukdom som startar i nervceller i hjärnan – inte i blodkärl som man trodde tidigare.

– Detta är orsaken till att exempelvis stress kan utlösa migränanfall. Och det finns inga skäl att tro att magmigrän uppstår på annat sätt.

Magmigrän tycks vara vanligare hos barn, för att sedan övergå till huvudmigrän i tonåren eller vuxen ålder. Men vissa individer kan alltså i vuxen ålder ha enbart magsymtomen utan huvudvärk.

Detta kan utlösa ett anfall av bukmigrän!

För de flesta med magmigrän är de så kallade triggerfaktorerna desamma som vid huvudmigrän. Man får bli expert på sin egen sjukdom och försöka undvika det som brukar ge anfall. Vanliga triggers är:

● Stress. Det gäller både positiv ”förväntansstress” och oro över svåra uppgifter. Konstigt nog kan extremt hård stress hålla migränen borta. Anfallet kommer först när man börjar koppla av och gå ner i varv.
● Hormoner. Ökade besvär i anslutning till mens och ägglossning. Det inträffar när östrogennivån faller från en hög nivå, som vid mensens start och vid ägglossning.
● Oregelbundenhet i livsföringen (både när det gäller mat och sömn). Att hoppa över måltider kan vara riskabelt, liksom att sova för lite. Men många får paradoxalt nog migränanfall efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon. Det verkar som om lagom är bäst.
● Alkoholdrycker. Många får migrän av alkohol, en del enbart av rödvin och färgad starksprit, medan öl och ofärgad sprit kan gå bättre. Kemiska ämnen i rödvin och brända restprodukter i färgad starksprit kan troligen bidra till att trigga igång migrän.
● Ost, choklad och citrusfrukter beskylls ofta för att framkalla migrän.

Text: Susanna Hauffman
Foto: Privat, IBL/Shutterstock

Läs också:

Maria, 36: Min magsmärta var migrän!

Fråga dietisten: Jag har ont i min mage

Vad kan man göra mot illamående vid migrän?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…