Annons

Annons

Läkaren varnar: Beroende av nässpray kan ge kronisk nästäppa

Det kan verka oskyldigt att vara 
beroende av nässprej. Men faktum är att det kan orsaka både sömnbesvär och kronisk nästäppa.

De senaste åren har nässprejsberoende blivit allt vanligare. Förklaringen är att nässprej numera finns att köpa överallt, i livsmedelsbutiken och på bensinmacken.
– Jämfört med för tio år sedan köper vi dubbelt så mycket nässprejer, men vi är inte mer förkylda i dag. Snarare kan man uppleva att avgaser, torr inomhusluft och mycket partiklar i luften orsakar nästäppa. Då är det lätt att man använder nässprej för att 
må bättre och kunna andas genom näsan, säger Matti Anniko, professor emeritus vid Institutionen för öron-näsa- hals-sjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Beroendet av nässprej för med sig en rad otäcka biverkningar såsom sömnstörningar, trötthet, muntorrhet, luktbortfall och tryckförändringar i örat.
Dessutom uppstår ett slags reboundeffekt (tvärtomeffekt) när man överanvänder nässprej – hur mycket man än sprejar förblir näsan täppt.
– När du använder nässprej en längre tid förslappas kroppens egen förmåga att dra ihop kärlen. I stället förblir slemhinnan blodfylld och näsan igentäppt. För att kunna andas behöver man öka dosen och det är lätt att fastna i missbruk. Man får en kronisk nästäppa som en biverkan, säger Matti Anniko.

Max tio dagar i sträck

Många känner till att man inte ska använda sprejen mer än max tio dagar i streck. Men man fortsätter och det gör problemen värre. Att sluta spreja näsan kan vara lika svårt som att vänja sig av med att röka.
– Att vara beroende av nässprej är ett vanligt problem. Det finns de som håller på dagligen i flera år. Men de flesta lider i tysthet eftersom de skäms över sitt missbruk, säger Matti Anniko.
I värsta fall, där beroendet gått riktigt långt, kan läkare behöva operera eller bränna bort en del av slemhinnan. För att bryta den onda cirkeln i tid kan man få behandla med kortison för att slemhinnan i näsan åter ska bli normal.
– För att få ner svullnaden kan man använda kortisonsprej under en övergångsperiod, mellan en till två månader eller längre, tills nässlemhinnan slutar svullna upp och läker. Därefter kan man successivt trappa ner doseringen, säger Matti Anniko.
Är man ständigt nästäppt bör man undersöka vad det beror på. Nästäppan kan exempelvis ha kommit i samband med en graviditet.
– Den kan även bero på allergier eller polyper och då krävs en annan behandling.
För att hålla näsan ren rekommenderar Matti Anniko saltlösning. Det finns en rad alternativ på nya typer av sprejer på apoteken.
– Isotona sprejer innehåller samma saltlösning som kroppen och rensar utan att nässlemhinnan sväller av. Hypertona sprejer innehåller mer salter än kroppen och drar ur vätska ur slemhinnorna. De fungerar likvärdigt som avsvällande nässprej, men utan bieffekter. ■

Skölj näsan i stället!

Att skölja näsan med saltvatten kan gör susen mot nästäppa. Det hjälper även mot snuva, pollenallergi och torra slemhinnor. Det 
är dessutom helt naturligt och har inga biverkningar.
– Nässköljning med egen saltlösning fungerar så att man får bort slem och partiklar vid snuva och pollenallergi. Fördelen är att man kan använda saltlösning vid behov utan risk för biverkningar, säger professor Matti Anniko.
En rad studier visar att nässköljning har positiva effekter. Bland annat på inflammatoriska sjukdomar i näsan, allergiska besvär och nästäppa. Men även på bihåleinflammation.
– Märker man att man håller på att bli förkyld, kan det vara skönt att skölja näsan på morgonen. Svider det i näsan kan det behövas mer salt i vattnet, alternativt mindre salt. Vattnet ska smaka som tårar.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Margaretha Eldh
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Elin: ”Jag gick ingenstans utan nässprej i handväskan”

Tre saker som kan förlänga din förkylning

Guide: Så väljer du rätt allergimedicin


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…