Annons

Annons

Läkarna missade min hudcancer!

När Emelie upptäckte en konstig hudfläck sökte hon hjälp för att utesluta hudcancer. Men varken husläkaren, sjukhuset eller laboratoriet på sjukhuset upptäckte att Emelies hudfläck var cancer.

 Emelie fick hudcancer

När Emelie Olofsson, 35, fick en ny och växande hudfläck under sitt vänstra öga för några år sedan gjorde hon precis som hon lärt sig att man skulle göra. Hon gick till sin vårdcentral för att bli undersökt. Husläkaren trodde inte det var någon fara, men för säkerhets skull fick hon remiss till sjukhuset i Kalmar.
Där fick hon också höra att det troligen bara var en godartad hudfläck, men att den ändå skulle tas bort och undersökas med laboratorieprover för att hitta eventuella cancerceller. Det gjordes och Emelie fick det lugnande besked hon hade hoppats på: Ingen hudcancer.
Men det visade sig inte stämma. En knöl dök upp där den borttagna hudfläcken hade suttit, och i fjol opererades Emelie för malignt melanom med 35 stygn i ansiktet. Nya prover visade att sjukvården hade missat hennes farliga hudcancer.
– Det kom som en chock, berättar Emelie.
– Jag hade ju fått höra att det var lugnt, men nu har jag lärt mig att man aldrig kan vara nog försiktig när det handlar om hudförändringar. Om jag inte hade sökt vård igen så kunde det ha gått riktigt illa.

Annons

Trodde det var ärrvävnad

När Emelie kände en knöl i huden under ögat blev hon först inte orolig, utan trodde det bara var lite ”bucklig” ärrvävnad efter ingreppet. Därför väntade hon i några månader innan hon sökte vård igen och fick nya prover tagna. Totalt gick det över två år från att hudfläcken först togs bort tills hon fick rätt diagnos.
– När de ringde från sjukhuset och sa att provsvaren var klara och att de ville att jag skulle komma dit och ta med mig någon närstående förstod jag direkt att nu var det allvarligt.
Emelie fick nu veta att hennes gamla prover hade undersökts på nytt och att man upptäckt att även de visade på malignt melanom.
Nu gick allt fort. I mars 2015 opererades Emelie på universitetssjukhuset i Linköping. Hudcancertumören togs bort tillsammans med den så kallade portvaktslymfkörteln, en lymfkörtel på halsen som behövde undersökas i mikroskop för att se om cancern hade spridit sig i lymfsystemet. Operationen omfattade också plastikkirurgi. Emelie fick ett z-format ärr hela vägen från ögat till mungipan.
Eftersom den rätta diagnosen hade dröjt så länge var hon rädd att cancern skulle ha hunnit sprida sig. Men nu kom äntligen ett glädjande besked: Det fanns ingen spridning. Ingen mer behandling behövdes.

Skämdes för sitt utseende 

Den närmaste tiden efter operationen blev ändå tuff. Emelie hade ingen känsel i ena sidan av ansiktet och hade svårt att äta normalt eftersom hon inte hade full kontroll över munnen så rann maten ut medan hon åt.
– Dessutom kände jag mig så ful. Varje gång jag såg mig i spegeln såg jag bara mitt ärr. Jag skämdes för mitt utseende, ville inte gärna visa mig ute bland folk utan höll mig mest hemma. Jag tyckte jag såg ut som Frankensteins monster.
Men gradvis läkte Emelies sår och livet började så sakteliga återgå till det normala. Nu mår hon bra och lever ett aktivt, socialt liv igen. Och hon har blivit extra noga med att skydda sig mot solen. Hon vill också uppmana alla att ta hudförändringar på allvar, och söka vård snabbt om en hudfläck känns annorlunda – även om fläcken tagits bort men huden inte blir som vanligt igen.
– Att få hudcancer har förändrat mig. Jag uppskattar livet på ett helt annat sätt nu. Förr kunde jag bli orolig för småsaker, men inte nu längre. Nu tar jag en dag i sänder och njuter av varje sekund. Fast det är ju tråkigt att man ska behöva bli allvarligt sjuk innan man lär sig att tänka så!

Av  Katarina Rehn Foto Mikaela Lindholm

Läs mer:
Ny svensk metod upptäcker hudcancer

Hur solar man säkert?

Skydda dig mot farliga solstrålar

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…