Annons

Lämna julstöket hemma – fira jul borta

Trött på att handla, städa, pyssla och laga julmat i år - igen? Lämna julstöket hemma och skäm bort dig med dukat julbord. Här är exempel på slott och gårdar som erbjuder färdiga julfiranden

fira jul borta

På senare år har julfirandet utanför hemmet ökat markant och allt fler herrgårdar och slott håller öppet även på julafton. Då ordnar de julpaket med allt från skinkprovning till midnattsmässa. De som firar jul hemifrån är exempelvis familjer som har stor släkt och inte får plats hemma, yngre par som vill fira första julen tillsammans eller äldre som inte orkar laga mat för hela släkten. De kan också vara äldre eller yngre som inte vill fira ensamma. Här är exempel på ställen som erbjuder julpaket.

toftaholms herrgard

Småland:

Toftaholms herrgård

Annons

Herrgård från 1800-talet som vunnit pris som en av Sveriges mest romantiska herrgårdar.

gimo herrgard

Uppland:

Gimo herrgård

5 mil norr om Uppsala ligger Gimo Herrgård. Här finns fina promenadstråk, vackra kyrkor att besöka eller varför inte bara njuta av en härlig behandling på Sjöstugan, herrgårdens eget spa (inträde 100 kr).

Villa Källhagen

Promenadavstånd till Stockholm city men ändå en lugn oas på vackra Djurgården med sevärdheter som Nordiska muséet, Skansen och Prins Eugens Waldemarsudde.

Dalarna:

Korstäppans Herrgård

Förutom den vackra omgivningen med närheten till Siljan är det promenadavstånd till Leksand med sin vackra kyrka som är Sveriges största landsortskyrka. Leksand är också perfekt som bas för olika utflykter, exempelvis Leksands Hemslöjd eller fabriksförsäljningen av Leksands bröd, har man barnbarnen med sig kan man besöka Tomteland strax utanför Mora.  Tällbergsgårdens hotell

Tällbergsgården

Tällbergsgården

Äkta dalakänsla får man på Tällbergsgården i Tällberg vid Siljan. Där har konstnärer och författare sökt inspiration sedan tidigt 1800-tal.

Östergötland:

Vadstena klosterhotel

Anrik byggnad från 1300-talet i Vadstena som under århundradena varit allt från festplats till ett strikt kloster under den Heliga Birgittas tid.

Öppen spis med glogg

Öland:

Halltorps gästgiveri

Det är något speciellt med att uppleva vintern och julen på en ö, rofyllt, stressfritt och bedårande vackert när snön ligger tjock över Alvaret och det enda som hörs är Ölandsfåkens tjut. Och skulle du tröttna på den rofyllda omgivningen är det bara att ta en tur till Borgholm eller bron över till Kalmar. http://halltorpsgastgiveri.se

Sörmland:

Unknown_3

Dufweholms Herrgård

På Dufweholms i Katrineholm råder en härlig familjär stämning eftersom herrgården är ganska litet (20 rum). Promenera i den vackra omgivningen, besök herrgårdens spaanläggning som ligger i anslutning till gården eller koppla bara av med en god bok i någon av salongerna.

Södertuna Slott

Pampigt slott i Gnesta som ligger på en historisk plats med vacker slottspark och sjöutsikt.

villa sjotorp

Bohuslän:

Villa Sjötorp

Villa Sjötorp i Ljungskile byggdes som sommarbostad åt bruksaägaren Emil Haeger. Idag ägs det av Ellika Mogenfelt som köpte tillbaka sin morfars fars sommarhus. Brittiska tidningen The Guardian har kallat villan för ett av Sveriges vackraste Bed & Breakfast.

Värmland:

Hennickehammars herrgård

Hennickehammars herrgård i Filipstad är från 1700-talet och ligger i en sagolik vacker miljö i Värmlands djupa skogar.

Och här är ytterligare några ställen…

Örenäs slott i Glumslöv/Skåne, 0418-45 11 00, http://Orenasslott.com
Stallmästargården i Stockholm, 08-610 13 03, http://stallmastaregarden.se
Buustamons Fjällgård i Åre/Jämtland 0647-531 75, http://buustamonsfjallgard.se
Röstånga gästgivaregård i Röstånga/Skåne, 435 917 80, http://rostangagastgivaregard.se
Grythyttans gästgivaregård i Grythyttan/Västmanland, 0591 – 633 00, http://grythyttan.com
Fredensborgs herrgård i Vimmerby/Småland, 0492 – 306 00 http://fredensborg.com

Av Katarina Markiewicz
Foto Från respektive plats. 


Kommentera

Annons


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…