Annons

Annons

Lars Lerin om nya programmet: ”Kaosartat”

I sitt nya program "Lerins lärlingar" håller konstnären Lars Lerin en kurs för människor med funktionsvariationer. Det blir spännande möten och samtal – men Lars Lerin brottas med sitt eget ledarskap. ”Jag har liksom ingenting att komma med, tycker jag”, säger han i premiärprogrammet.

I tv-programmet ”Lerins lärlingar” får en grupp personer med olika funktionsvariationer träffa konstnären Lars Lerin, som i samarbete med Karlstads kommun håller i en konstkurs.

I slutet av den två månader långa kursen ska deltagarna ställa ut sina alster och det blir storslagen vernissagefest i Lars Lerins konsthall Sandgrundet. Utställningen invigs av självaste drottning Silvia.

Annons

Lars Lerin tillsammans med maken Manoel ”Junior” Marques Lerin, deltagarna Jessica Eneroth och Dennis Hjalmarsson samt projektledaren Wanja Asplund. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

I programmet berättar flera av deltagarna om sina funktionsvariationer, som autism, adhd och Aspergers syndrom. Flera av dem känner Lars Lerin sedan tidigare.

Gilla Året Runt på Facebook

– Jag har alltid varit dragen till människor som står i utkanten på något vis i tillvaron. Jag har känt igen mig i människor som är annorlunda och som inte går den breda vägen. Jag känner mig besläktad på något vis. Jag tycker att jag har varit ganska socialt handikappad i ganska många år, säger han i programmet.

Lars Lerin: ”Har ingenting att komma med”

I premiärprogrammet är konstnären lite nervös inför mötet med sina adepter. Han minns sina tidigare erfarenheter av att lära ut – och de är inte särskilt goda.

– Jag var vikarie på en liten grundskola i Munkfors för jättelänge sedan. Det var en katastrof, det var ingen som var intresserad. Så nej, jag har aldrig varit så lyckad i det där med pedagogik.

Lars Lerin är aktuell med nya programmet ”Lerins lärlingar” som har premiär den 10 januari 2018. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Och även om det första lektionstillfället – då alla deltagare får i uppgift att skapa en självporträtt – går bra, sviker Lars Lerins självförtroende när det kommer till att lära ut. En av dagarna gör gruppen en utflykt till hans mentor, konstnären Gerda Göran, 98. Hon undrar hur hans ledarskap ser ut när han ska försöka coacha sina lärlingar.

– Det är väldigt kaosartat, förstår du. Jag har liksom ingenting att komma med, tycker jag. Alla jobbar ju utifrån sitt hjärta, säger Lars Lerin som svar.

Vill inte styra någon

Men hans gamla mentor lugnar honom och försäkrar honom om att det inte är meningsfullt att styra människor i en viss riktning.

– Jag känner mig lite stärkt av det där som Gerd sa. Hon vill heller inte styra någon åt något håll, utan är väldigt öppen för vad var och en gör.

Lars Lerin tillsammans med sin mentor, konstnären Gerd Göran. Bild: SVT

Lars Lerin påpekar för deltagarna att i den här konstskolan finns det ingenting som heter rätt eller fel. Snarare vill han att deltagarna ska släppa alla krav på prestation och bedömning och bara göra det de tycker är kul.

– Jag vet själv sedan skolan att jag hade en väldigt inskränkt lärarinna när jag gick i fjärde klass. Jag ville måla björkar och moln med svarta konturer och hon sa ”så får du inte göra, det finns inga svarta konturer i naturen”. Jäkla dumma lärare som kan förstöra så mycket av friheten att göra bilder, konst och musik.

Lars Lerin tillsammans med samtliga deltagare i ”lerins lärlingar”. Bild: SVT

”Lerins lärlingar” sänds onsdagar klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play, med premiär den 10 januari.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Lars Lerin om sitt mörka förflutna: ”Gjort så många kränkande saker”

Känslomässiga samtalet med Lars Lerin

Linda: ”Min diagnos gjorde livet lättare”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…