Annons

Annons

Lars nya succékoncept: Anställer personer med funktionsvariationer

Inspirerad av ett filmklipp från USA gjorde krögaren Lars Nyström upp egna planer. Nu söker han spetskompetens till personalstyrkan.

Krögaren Lars Nyström i Malmö hade egentligen gjort sitt i restaurangbranschen.

Lars Nyström döper kaféet efter sonen August. Bild: Henrik Högström

Men när han stötte på Bitty & Beau’s coffeeshop någonstans på internet kom han på andra tankar.

– Det är startat av ett föräldrapar som har fyra barn. De två yngsta, Bitty och Beau har Downs syndrom. Så föräldrarna startade ett kafé i deras namn där det bara jobbar funktionshindrade, säger Lars Nyström.

Annons

– Jag grät glädjetårar i tio minuter för jag tyckte att det var så jävla fint.

Blir speciell atmosfär

Inspirerad av Bitty och Beau tog Lasse Nyström beslutet att göra comeback i branschen med något liknande i Malmö. Lokalen har han fixat och två stycken arbetsledare.

Nu söker han efter tio till femton personer som kan jobba där.

Redan nu har flera privatpersoner hört av sig för att de vet någon eller några som skulle passa bra in i personalstyrkan. Dessutom har Lars varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och Malmö stad för att kunna hitta rätt personer till kaféet.

– Det blir en speciell atmosfär. Man kanske får en kram när man kommer. Man blir i alla fall omhändertagen på ett väldigt speciellt sätt, säger Lars Nyström.

August No Stress Surf Café

För Lars Nyström är ett kafé ingen större utmaning med tanke på hans krögarmeriter. Det handlar egentligen mest om att han vill bidra till ett samhälle där alla får plats.

Kanske kan de här jobben bli en sluss till någonting annat.

– Det är jättemånga av de här underbara individerna som inte har något arbete. Men alla blir vi ju styrkta av att gå till vårt arbete och att få känna att man gör någonting vettigt

Kaféet, som ska starta i höst, är döpt efter sonen August.

August är 17 år och går på gymnasiet. Förra sommaren jobbade han extra i familjens fastighetsföretag och det ska han göra i sommar också. När August går ut skolan är han 20 och då kan han jobba på kaféet som bär hans namn.

– Jag hoppas att han kan jobba så mycket som möjligt på kaféet, känna att det här är mitt ”plejs”, att han får en stolthet där.

Mer surf, mindre stress

När Lars Nyström berättar om planerna handlar det mer om atmosfären än om utbudet. Han menar att det liksom är självklart att pajarna, kaffet och de grillade mackorna kommer att hålla hög klass. Poängen är mer att ska vara ett ställe med en välkomnande känsla där gästerna ska vilja hänga längre än det tar att trycka i sig en mazarin och en slät kopp kaffe.

Lars Nyström tycker att han har stressat så det räcker vid det här laget.

– Jag har till och med funderat på att inte ha takeaway men det kanske man måste ha. Allting ska ju gå så jäkla fort.

Alla beståndsdelar som Lars Nyström vill få in finns i namnet ”August No Stress Surf Café”. Det ska liksom vara som att hänga vid Venice Beach trots att det är närmare Ribersborgstranden i Malmö.

– Jag surfar så mycket jag kan och barnen gillar den mentaliteten också. Vi gillar att vara vid havet. Kan vi få in den känslan är jag nöjd.

Surfarmentaliteten ligger Lars Nyström varmt om hjärtat. Det är den atmosfären han vill ha inne på kaféet. Bild: Henrik Högström

När August kom till världen hade föräldrarna ingen aning om att sonen hade Downs syndrom. Det var inget som hade synts på ultraljudet och inget som föräldrarna var insatta i.

– Jag visste ju vad mongoloid var men Downs hade jag knappt någon aning om, säger Lars Nyström.

Den första tiden blev jobbig. August var sjuk mycket och föräldrarna oroade sig.

– Men sedan lär man sig att leva med den här underbara krabaten, säger Lars Nyström.

– August ger så mycket kärlek så man blir helt blown away, det är helt underbart.

”Kan inte ta bort de som är lite udda”

Lars Nyström har en positiv surfarattityd till det mesta men det finns undantag. Han berättar att han läst  om situationen i Danmark där tidig fosterdiagnostik gjort att det numera föds väldigt få barn med Downs syndrom.

Det innebär alltså att föräldrarna gjort ett aktivt val.

Och det smärtar August pappa.

– Samhället är ju inte perfekt, man kan inte ta bort dom som är lite udda. Det är fruktansvärt tycker jag.

Lars Nyström menar att livet med August gjort honom till en bättre människa. Nu öppnar han ett kafé i sonens namn. Bild: Henrik Högström

Men som den positiva surfare han är så ser han ljus vid horisonten. Killar och tjejer med Downs syndrom göms inte längre bort på institutioner utan kan få ett långt liv och meningsfull sysselsättning.

Och bara en sådan sak som att en ”downie” är med i en reklamfilm betyder mycket.

– ”Jerry” på ICA har ju satt downiesar lite på kartan, plus lilla Hudik och Momsteatern, vilket är helt fantastiskt. De har ju visat att det är människor detta också. Individer, säger Lars Nyström.

– Det är ingen sjukdom. De har en kromosom extra som gör att de blir fantastiska människor.

Text: Henrik Högström

Bitty and Beau´s coffee Shop

I januari 2016 öppnade Amy Wright och hennes man Bitty and Beau’s Coffee Shop i Wilmington, North Carolina.

Kaféet döpte de efter sina två yngsta barn som har Downs syndrom.

För närvarande arbetar 40 personer med olika former av funktionsnedsättning på kaféet.

Läs också:

7 inspirerande kvinnor med Downs symdrom som följer sina drömmar


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…